El sector sobiranista de Catalunya en Comú presentarà avui el document fundacional de la plataforma que promouen els diputats al Parlament Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet, crítica amb el rumb de la formació que lidera l'alcaldessa Ada Colau des de la seva fundació.

En el document, el sector crític dels comuns denuncia que «avui molts sobiranistes se senten completament orfes dins d'aquest espai polític». Amb el títol «Som comuns. Som sobiranistes», el document fundacional de la plataforma adverteix en aquest sentit que la pluralitat de Catalunya en Comú, que va ser un dels «atributs que el van fer guanyador» com a projecte als comuns en les municipals i en les generals, «podria estar actualment en risc».

Aquest sector dels comuns recorda que el partit va néixer en ple procés sobiranista a Catalunya, i creu que «massa sovint s'ha deixat de reivindicar el sobiranisme, tot i ser un dels nostres valors originals», fet, diuen, que «ens ha allunyat dels nostres objectius fundacionals».

«Vicis i inèrcies» tradicionals

A més, els promotors de la plataforma consideren que fins ara els comuns «no han estat capaços de superar les dificultats, els vicis i les inèrcies dels partits tradicionals», i posen com a exemple «les negociacions entre aparells, reglaments, temptació d'homogeneïtzació o els pactes de despatxos».

Així, els sobiranistes crítics amb el rumb del partit afirmen en el text que Catalunya en Comú «no ha estat prou fidel» als objectius fundacionals de l'assemblea constituent d'ara fa poc més de dos anys.

«Calia construir una força de canvi i no un partit tradicional», denuncien els impulsors de la plataforma, que advoquen per contra per configurar una «força política central per a una nova època i una nova Catalunya».

Els sobiranistes d'aquest partit conclouen en el seu document que els comuns «han estat protagonistes quan han sabut connectar amb el moment que vivia el país». «El moment del país ens demana ara treballar per un projecte nacional que apel·li a majories àmplies i plurals, perquè sabem que és des dels grans consensos que som més forts», reivindiquen.

En el sí de l'organització

El coordinador general de Catalunya en Comú, Ramón Arnabat, va afirmar ahir que, per «lleialtat», els debats a l'espai dels comuns han de realitzar-se en el si de l'organització i no a través d'un manifest divulgat en els mitjans, i ha negat falta de pluralitat en el partit que lidera Ada Colau.

En declaracions als mitjans, Arnabat va opinar que els debats sobre diferents temes i sobre la pluralitat en el si del partit han de realitzar-se dins de la pròpia organització dels comuns a nivell intern, per una qüestió de «franquesa i de lleialtat».

«És bo que les diferents posicions que hi ha en el partit i que enriqueixen els comuns es puguin expressar de forma prioritària» a nivell intern, ha subratllat el dirigent de Catalunya en Comú.

En aquest sentit, i després d'assenyalar que la direcció dels comuns no ha rebut de forma oficial aquest manifest crític amb l'esdevenir del partit, Arnabat ha afirmat que «no deixa de sorprendre'ns que ens assabentem per la premsa d'aquest document i no en els òrgans de debat existents».

Arnabat va retreure als impulsors d'aquesta plataforma que es reivindiquin com a sobiranistes, perquè, va dir, Catalunya en Comú és un «espai sobiranista, tal com es recull a l'ideari del partit», i ha recordat que dins d'aquest sobiranisme hi ha diferents sensibilitats, des de federalistes a independentistes. «No es pot criticar a Catalunya en Comú que hagi abandonat aquesta sensibilitat, que forma part de l'ideari», va recalcar.