Un estudi publicat aquest dilluns a 'Nature Climate Change', que ha comptat amb la participació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), apunta a la sequera i a la seguretat alimentària com a problemes clau del canvi climàtic al Mediterrani. Són dos dels cinc riscos principals que la investigació associa a aquests canvis ambientals, al costat dels problemes de seguretat i salut pública i a la pèrdua de biodiversitat. Els investigadors apunten que hi poden haver disminucions de pluges de fins al 30% en algunes regions, fet que sumat a un augment de la demanda d'aigua de fins al 22% augmentaria la sequera i causaria pèrdues en la productivitat agrícola, particularment als països del sud.

L'informe també determina que els efectes més recents del canvi climàtic tenen major impacte en la conca Mediterrània que els registrats amb anterioritat, així com que generaran problemes "greus" en un entorn ja afectat per la urbanització, l'agricultura intensiva, la contaminació i la pèrdua de biodiversitat.

En aquest aspecte concret els investigadors alerten que la reducció de les precipitacions juntament amb les altes temperatures comportaran un augment dels períodes de sequera i dels episodis de focs forestals. A més, l'escalfament del mar anirà associat amb un increment de mortalitats massives i un augment d'espècies nocives i invasores.

Pel que fa a la seguretat i salut públiques, la investigació alerta que l'augment del nivell del mar a la Mediterrània conseqüència del desgel dels pols comportarà, de retruc, una intrusió d'aigua salada que afectaria els sòls agrícoles en moltes àrees, com el Delta del Nil. En paral·lel, les onades de calor i els efectes de la contaminació augmentarien el risc de malalties cardiovasculars o respiratòries i d'altres com el dengue o el Chikungunya.

Els investigadors també alerten que el sud de la Mediterrània pot ser la zona més perjudicada, entre d'altres coses perquè hi ha menys recursos per estudiar i prevenir els efectes del canvi climàtic. A parer dels responsables de l'informe, el canvi climàtic podria ser el desencadenant de problemes com la fam, la migració i altres nous conflictes.

Finalment cal destacar que per facilitar la presa de decisions davant d'aquests riscos, l'estudi proposa promoure la síntesi de coneixements científics amb un enfocament intersdisciplinar que cobreixi diferents sectors i subregions geogràfiques.

L'estudi, liderat per Wolfgang Cramer, de l'Institut Mediterrani de Biodiversitat i Ecologia marina i continental (IMBE, França), ha comptat amb la participació d'experts de 18 institucions de recerca de França, Alemanya, Espanya, el Japó, Itàlia, Israel, Xipre, el Regne Unit, el Marroc i Hong Kong.