22 de octubre de 2018
22.10.2018

La CUP es desmarca del Consell de la República que impulsa Puigdemont

"Si no hi ha ruptura és un element simbòlic" assegura Carles Riera

22.10.2018 | 10:19
Carles Riera

El diputat de la CUP Carles Riera s'ha desmarcat del Consell de la República que impulsa Carles Puigdemont des de Bèlgica. "Si no hi ha ruptura, és un element simbòlic", ha defensat en una entrevista a 'Els Matins de TV3'. A més, Riera ha lamentat que l'independentisme porta anys "vivint de símbols" i ha alertat que això provoca "frustració". D'altra banda, el diputat ha considerat que unes eleccions al Parlament podrien contribuir a aclarir una situació que ha qualificat de "confusa" tot i així ha volgut deixar clar que al Consell Polític de dissabte passat, la CUP no va decidir com a objectiu provocar eleccions.

"Tot el que sigui simbolisme, ja n'hi ha prou", amb aquestes paraules Riera s'ha desmarcat de la trobada d'aquest dilluns a Waterloo en què el president Carles Puigdemont acompanyat del president de la Generalitat, Quim Torra, i representants de JxCat, ERC i entitats independentistes explicarà les línies mestres del Consell de la República. La CUP no hi serà tot hi haver estat convidada.

Per a Riera, la CUP no pot participar d'iniciatives que són "solucions simbòliques sense encarar el problema real" i ha defensat que aquest organisme podria tenir utilitat si primer es trenca amb l'Estat i s'inicia un procés de ruptura. En la situació actual, el diputat de la CUP ha considerat que el Consell de la República és "marejar la perdiu i desviar l'atenció".

En la mateixa línia, Riera ha explicat que de moment tampoc donen suport al Fòrum Cívic Constituent que impulsa el president Torra. "El que hem de fer és exercir l'autodeterminació i la ruptura amb l'Estat i a partir d'aquí, procés constituent", ha resumit.

En referència als pressupostos de l'Estat, ha criticat que PDeCAT i ERC entrin en un "mercadeig" sobre l'autodeterminació i la repressió a canvi de "molles". Segons Riera, sense autodeterminació i sense alliberament de presos, no es pot parlar de res.

Riera considera que cal una "actualització dels missatges polítics" i que unes eleccions podrien contribuir a aclarir la situació. En aquest sentit, ha afegit que en les passades eleccions va haver missatges electorals de restitucions i retorns que després no s'han complert. Tot i així, ha assegurat que en el Consell Polític de dissabte la CUP no va aprovar provocar eleccions i ha recordat que no tenen mecanismes a l'abast per forçar comicis. "Si el resultat directe o indirecte de la nostra actuació contribueix a accelerar eleccions, no és cap problema. Les encararem", ha conclòs.

Preguntat per si els diputats de la CUP deixaran els seus escons buits al Parlament, Riera no ha volgut concretar tot i admetre que podria passar. L'actitud de boicot a una actitud autonomista es traduirà en no aprovar els pressupostos i segurament tindrà altres expressions, segons ha avançat el diputat sense més detalls.

Venturós, alcaldessa políticament parlant

Riera ha defensat que el cas de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, de la CUP, és diferent a la substitució dels diputats suspesos pel jutge Pablo Llarena. Segons el diputat de la CUP, Venturós segueix sent "l'alcaldessa políticament parlant" tot i no signar com a alcaldessa. També ha posat l'accent que la situació de Venturós és fruit d'un acord entre tots els actors a nivell local. En canvi, ha defensat que el Parlament podria haver arribat més lluny amb el cas dels diputats de JxCat i ERC suspesos pel Tribunal Suprem.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook