La campanya boletaire va arrencar enguany amb més força que mai, però, després d'unes primeres setmanes d'abundància, actualment la presència de bolets al bosc és més aviat minsa, tant al Berguedà com a la resta de comarques del Prepirineu. De totes maneres, els experts confien que la temporada torni a remuntar a final d'octubre i durant les primeres setmanes de novembre.

«Sí que surten bolets encara, però no tants com uns quants dies enrere. Però l'opinió general és que en sortiran bastants d'aquí a poques setmanes», explicava ahir el president de la Penya Boletaire de Berga, Ramon Minoves. I és que, segons va assenyalar, «aquesta setmana ha tornat a ploure en aquestes zones del Berguedà, i les previsions meteorològiques és que continuï plovent en els propers dies. Això vol dir que tornaran a sortir bolets», afegia.

Gràcies a les pluges de la primavera i de l'estiu, a final d'agost es van fer molts bolets als boscos berguedans, situació que es va mantenir durant les primeres setmanes de setembre. Però la sequera d'aquell mes i la presència de forts vents han dificultat després el creixement de rovellons, llenegues i camagrocs. «Però si continua plovent com aquests últims dies, i no fa vent, i les temperatures màximes es mantenen al voltant de 18 graus, es poden tornar a fer molts bolets al Berguedà, el Solsonès i el Ripollès», afegia el president de la Penya Boletaire.

Com Minoves, la resta de boletaires també confien que, d'aquí a dues o tres setmanes, torni a haver -hi una nova estesa de bolets. És el que esperen, per exemple, els venedors del mercat del bolet de Cal Rosal, que aquests dies han d'oferir molt menys producte del que feien fa un mes. «Fins fa tres setmanes hi havia molt de bolet. Però ara fa setmanes que el bosc està sec. Li faltava ploure una mica, i per sort ho ha tornat a fer», explicava ahir una de les venedores del mercat, Maria Dolors Badia, de Casserres. «Ara estan tornant a sortir alguns bolets. Si continua plovent i no fa vent, se'n faran molts més d'aquí a dues o tres setmanes», assegurava.

Malgrat l'escassedat actual, Badia continua disposant de rovellons i de llenegues a la venda. «Sí que es troben alguns bolets. Dijous, per exemple, me'n van portar set quilos», destacava. Això sí, la poca oferta de bolet ha fet disparar-ne el preu a la seva parada: 18 euros el mig quilo, tant de rovellons com de llenegues.

Una altra venedora de Cal Rosal, Francisca Martínez, amb 30 anys d'experiència, opinava igual que Badia. «Amb la calor, s'ha parat el bolet, però ja en comencen a sortir una altra vegada», explicava Martínez, des de darrere d'una parada amb nombroses caixetes de bolets de mig quilo. «Els boletaires de la zona en continuen trobant, molt menys que fa un mes. Però ens continuen portant dos o tres quilos», explicava. «Esperem que, a final de mes, puguem tornar a tenir molts més bolets», concloïa.