El president de la Generalitat, Quim Torra, va reclamar ahir una «mediació internacional per trobar una solució política a la situació actual de Catalunya», i va criticar que l'Estat no està respectant drets fonamentals dels catalans.

Des de Ginebra (Suïssa) i a través de la conferència An International Mediation for Catalonia, va exposar: «No estic aquí per posar pressió a la federació suïssa, sinó per explicar per què una mediació internacional seria tan necessària». En aquest cas, va remarcar la necessitat d'aquesta mediació davant d'un Estat que va titllar d'«autoritari» i d'un Rei «hooligan», i va alertar que la llibertat d'expressió i la democràcia estan en qüestió.

Va recordar que actualment resideixen a Suïssa la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i l'exdiputada de la CUP al Parlament Anna Gabriel (ambdues van marxar al país helvètic per no comparèixer davant el Suprem) i va agrair l'actitud del país cap a les dues: «Catalunya mai oblidarà la vostra actitud».

Via unilateral

En aquesta línia el cap de l'executiu català va alertar que tirarà endavant amb el seu dret a l'autodeterminació encara que es produeixi «sense el consentiment de Madrid». En relació a la declaració unilateral del 27-O, Torra va admetre que la DUI no va tenir «efectes reals» sinó «polítics». Sobre el diàleg amb l'Estat, el president de la Generalitat va condiconar-la a la situació dels presos però va dir que sense «empresonats i exiliats, podria estar d'acord que ens donéssim algun temps per parlar i iniciar una negociació que pot durar anys».

Prèviament, el president Torra es va reunir amb la secretària general d'ERC Marta Rovira poc després d'aterrar a Ginebra. Durant la reunió, que va durar una hora i mitja, els dos líders polítics van parlar de la situació política al país i Torra assegura que van tenir «un altíssim grau de coincidència». El president assegura que va veure Rovira «molt tranquil·la, contenta i molt forta». La líder republicana, acusada de rebel·lió, és a Ginebra des de finals de març.

Referint-se a les coincidències amb Rovira, Torra va assegurar que ambdós creuen que la lliure absolució de tots els acusats és «l'única sentència acceptable i possible».

Experta en mediacions

També va intervenir la presidenta honorífica de l'ONG Appel de Genève i experta en negociacions en situacions de crisi, Elisabeth Decrey Warner, que va argumentar que la mediació internacional és diferent en cada cas i «no hi ha un manual d'instruccions únic». Va avalar que Torra sol·liciti una mediació internacional, però va assenyalar que, perquè fructifiqui, ha de ser acceptada pels actors en conflicte, i, si així fos, ambdues parts haurien d'estar disposades a «fer concessions». Va apuntar a quins perfils poden exercir de mediadors: un país en concret, un organisme o una personalitat acceptada per les parts, i va concloure que, si fructifiqués alguna proposta, les dues parts s'haurien de comprometre a aplicar la solució.

Paral·lelament, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i els seus antecessors Andreu Mas-Colell i Antoni Castells van reivindicar ahir que l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) pugui gestionar en un futur tots els impostos que paguen els catalans.