Vespreja a Brussel·les i un jove mallorquí aparca la seva bicicleta al costat de la plaça Schumann, a escassos metres de l'edifici Berlaymont, seu de la Comissió Europea. Sobre ell pesa una condemna a Espanya de tres anys i mig de presó pel contingut dels seus raps. És Josep Miquel Arenas, més conegut com Valtònyc, qui aviat complirà mig any a Bèlgica després d'haver abandonat Mallorca per evitar complir la seva condemna. Diari de Mallorca, del mateix grup editorial que Diari de Girona, es va citar aquest dilluns amb ell a la capital europea per analitzar els seus últims mesos: les seves victòries judicials a Bèlgica, el seu acostament a Carles Puigdemont i les seves polèmiques. Parla de "persecució de l'Audiència Nacional", assegura que el seu objectiu ara és "la República Catalana" i apel·la a la llibertat d'expressió: "Jo faig rap, sóc un artista, no tinc responsabilitat. Opina el que vulguis de la meva música i queixa't, però no la censuris".

Ha aconseguit enfrontar la justícia belga amb l'espanyola per condemnar-lo a tres anys i mig de presó. El jutge belga no veu motius per a la seva extradició.

L'única cosa que esperava era que la justícia belga apliqués el seu codi penal i fes justícia més enllà de la influència d'idees polítiques. No crec que hi hagi un conflicte entre Espanya i Bèlgica, el conflicte el té Espanya quan veu que una altra justícia qüestiona les condemnes de l'Audiència Nacional. El debat hauria de ser si l'Audiència Nacional no posa en perill la integritat dels ciutadans quan abusa de l'espai Schengen de forma polititzada.

Que es rebutgés l'extradició per tots els delictes no entrava ni en les seves millors previsions. Vostè va pronosticar que acceptarien l'extradició però només per amenaces.

Era un escenari possible . Per a injúries al Rei hauria d'haver injuriat al Rei belga. Apologia del terrorisme no n'he fet perquè tant ETA com els Grapo són organitzacions que ja formen part de la història de l'Estat espanyol. Unes cançons mai poden ser terrorisme. És absurd. La cultura hip-hop aquí està molt normalitzada, aquestes lletres són habituals i no hi ha condemnes a rapers. L'Audiència Nacional utilitza l'apologia del terrorisme per fer una persecució ideològica contra l'esquerra. Si li preocupés l'apologia del terrorisme hagués condemnat a Fedérico Jiménez Losantos.

Estaria còmode si es digués de vostè o d'algú proper el que diu en les seves cançons?

Mai he atacat a una persona de manera personal, sinó persones amb càrrecs públics i que influeixen en la vida d'altres persones. Per exemple, si Esperanza Aguirre després de superar un càncer retalla en Sanitat i col·loca als de la Gürtel tinc tot el dret a atacar-la. A més la meva mare ha superat un càncer. Jo no faig pamflets, no escric en mitjans, jo només faig cançons. Jo faig rap, sóc un artista, no tinc responsabilitat. Pots opinar el que vulguis de la meva música i queixar-te d'ella, però no pots utilitzar la censura de l'Estat.

Ara queda la propera vista del dia 6 de novembre per resoldre el recurs de la fiscalia belga, que sí defensa la seva extradició. Què n'espera?

Crec que el que dirà el jutge belga ara és el més important. La fiscalia ha recorregut de forma sistemàtica perquè no ha aportat res nou en el seu recurs.

Si el recurs no prospera, quedarà veure com es resol el presentat davant el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg. Quan creu que podrà tornar a Mallorca?

No sé si podré tornar mai a Mallorca. Però estic segur que sí podré tornar a una república catalana i aquest és el meu proper objectiu.

Una república catalana, amb o sense Mallorca?

Sense Mallorca. [Riures]

Després de mig any, troba a faltar Mallorca?

Clar. Trobo molt a faltar molt els meus amics, la que era la meva xicota, els meus animals, ... Ho trobo a faltar jo i qualsevol que ha hagut de deixar casa seva per viure en un país més digne. Quan hi ha qui vol independitzar-se d'Espanya de vegades també vol independitzar-se per viure en un país millor.

L'hem vist en actes amb l'expresident Carles Puigdemont, fins i tot a Waterloo.

La imatge que donem aquí és la imatge que hauria de donar-se a Catalunya. Ara l'única lluita és la lluita contra el feixisme. Puigdemont, juntament amb la resta de consellers en l'exili o a la presó, és qui ha estat capaç de fer més mal al règim del 78. No només compartim exili, sinó que també compartim objectius, com és tombar el règim del 78, que s'afebliria molt amb una independència de Catalunya. Al marge que el dret a l'autodeterminació és un dret innegable i Catalunya és una nació.

Hi ha qui diu que Puigdemont i el seu entorn li han rentat el cervell.

És una mica absurd, defenso el que he defensat sempre. Puigdemont i els consellers aquí en l'exili són represaliats com jo. Qui digui que m'han rentat el cervell és que està encegat per l'anticatalanisme. Què farien ells en la meva situació?

Una de les persones que ho va dir va ser el secretari d'organització de Podem, Pablo Echenique, a raiz d'unes declaracions seves sobre que Puigdemont era anarquista.

Em va semblar absurd que una setmana després de posar en evidència que a Espanya no hi ha llibertat d'expressió, el debat fos si Puigdemont és d'esquerres o de dretes. Una hipèrbole és una expressió exagerada, com em sembla exagerat el debat. Tenim persones a l'exili, a la presó i el debat és si són d'esquerres o de dretes.

Però per a vostè, Puigdemont és d'esquerres o és de dretes?

És anarquista. [Riures]

S'ha assenyalat la incoherència del seu discurs amb vestir roba Lacoste. [A l'entrevista ha vingut amb una jaqueta vermella amb els símbols de l'antiga Unió Soviètica]

Treballo des dels 18 anys i he guanyat diners aixecant-me cada dia a les cinc del matí, el comunisme no t'impedeix beneficiar-te del fruit de la teva mà d'obra. A part, que Valtònyc sempre va amb Lacoste i ja està.

Quin és ara la seva situació econòmica? Com finança la seva estada a Bèlgica?

Hi ha una caixa de resistència en la qual ha participat molta gent per defensar la llibertat d'expressió. És molt important que se senti un precedent, l'important no és Valtònyc, hi ha altres rapers acusats per apologia del terrorisme. A part, aquí també treballo de dissenyador web i tinc estalvis després d'haver treballat des dels 18.

S'ha especulat que el finança el propi entorn de Puigdemont.

No, la seva única aportació ha estat el ser un exemple de resistència i de dignitat.

Tot va començar per la denúncia de Jorge Campos, ara líder d'Actua-Vox. Què li passa pel cap quan veu Vox omplint amb 10.000 persones Vistalegre a Madrid?

Els fatxes també omplen el Santiago Bernabéu cada diumenge, no em preocupa massa. Que l'extrema dreta estigui en auge a Europa no és una novetat. Davant la misèria, el feixisme cola discursos populistes i xenòfobs per la por de la gent. El problema no és que hi hagi 10.000 feixistes a Vistalegre, el problema és que les institucions n'estan plenes.

Li agrada Taburete?

[Riures] No els he escoltat mai.

El seu cantant, Willy Bárcenas, fill de Luís Bárcenas, va dir que vostè era un "cagón".

Han aprofitat el meu nom per sortir en els mitjans. Va ser una bona jugada. Molt ben jugat. [Riures]