El Consell Assessor per a la Reforma Horària que va impulsar la Generalitat va emetre ahir un informe que dona suport a l'eliminació del canvi d'horari i proposa mantenir-se en el d'hivern tot l'any. És la principal conclusió de l'informe que va encarregar l'executiu català i que ahir va analitzar el Govern en la reunió setmanal del gabinet de Quim Torra.

Segons va explicar en la roda de premsa posterior la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, el dictamen proposa eliminar el canvi d'horari de primavera i tardor, i recomana mantenir el d'hivern tot l'any, que és d'una hora més respecte al del meridià de Greenwich (GMT)

Els autors de l'estudi destaquen que la ja existent diferència entre l'hora oficial i la solar es veu agreujada pel canvi d'horari a la primavera, que afegeix una hora més de llum cap al tard. Aquesta situació, segons els experts, provoca efectes perjudicials per a la salut com alteracions del son, cansament o més risc d'accidents cardiovasculars. Així, el consell assessor aconsella mantenir-se en l'horari d'hivern tot l'any pels beneficis que veu des del punt de vista «fisiològic» i en canvi desaconsella optar pel d'estiu perquè suposaria que a l'hivern sortiria el sol cap a les 9.15 hores del matí. A més, els experts assenyalen que no hi ha dades que acreditin beneficis econòmics, per l'estalvi energètic, derivats de l'actual canvi horari, o que aquests puguin ser superiors als costos socials i sobre la salut. Pel que fa al fus horari, l'informe no arriba a cap conclusió sobre si és millor l'actual (GMT+1) o el de Regne Unit, Irlanda i Portugal (GMT0). Els autors recorden que això competeix a l'Estat i que, en tot cas, hauria d'acordar-se en el marc d'un debat a nivell europeu. Paral·lelament, El conseller d'Acció Exterior de la Generalitat, Ernest Maragall, va anunciar que el Govern ha aprovat un avantprojecte de llei per regular els procediments de votació electrònica dels catalans residents a l'estranger.

Garantir el vot a l'estranger

Durant la roda de premsa que va tenir lloc després del Consell Executiu, Maragall va explicar ahir que la intenció de l'Executiu és «garantir» el dret a vot. «Afegim un mecanisme segur, garantit i exigent en termes de procediment i tecnològic. És un mecanisme blindat, segur i sòlid que respecta els drets d'anonimat», va expressar. La idea del Govern és que el mecanisme s'apliqui a les eleccions catalanes i també en processos electorals i en consultes populars "sota l'àmbit competencial de la Generalitat" i es dirigeix als catalans registrats en el Cens Electoral dels Residents Absents (CERA) gestionat per l'Oficina del Cens Electoral (OCE).

Preguntat per si preveu que es pugui aplicar ja en els propers comicis catalans, el conseller va dir que és «impossible» saber si en aquell moment es podrà tenir a punt, perquè també dependrà de la seva tramitació parlamentària. Per tirar endavant a la Cambra catalana, la norma necessita l'aval d'una majoria qualificada de dos terços, però Maragall és optimista pel que fa al suport dels grups: «És inimaginable que algun grup estigui en contra d'ampliar les possibilitats del dret a vot dels ciutadans».

Dissolució de l'ICSURO

Durant el Consell Executiu el Govern va aprovar altres acords, com ara una pujada retributiva als funcionaris, subvencions a grans infraestructures científiques i tecnològiques, la creació te titulacions i estudis d'arts escèniques i direcció coral, l'estudi dels efectes de la qualitat de l'aire, una comissió per lluitar contra la pesta porcina africana, un balanç de la campanya d'incendis, la dissolució i liquidació del Consorci Institut Català del Suro.