El Govern espanyol va anunciar ahir la retirada de l'estatus diplomàtic al delegat del Govern de Flandes a Espanya, André Hebbelinck, en protesta per les «desqualificacions» del president del Parlament de Flandes, Jan Paumans, contra Espanya.

El ministre d'Afers exteriors, UE i Cooperació, Josep Borrell, va convocar ahir l'ambaixador de Bèlgica a Espanya, Marc Calcoen, a la seu del Ministeri perquè expliqui aquestes continuades «desqualificacions» de Peumans, que va tornar a carregar la setmana passada contra l'empresonament dels líders independentistes i va traçar un paral·lelisme amb el conflicte dels Balcans. La cita duta a terme al Palau de Santa Cruz és la tercera ocasió en aquestes últimes setmanes que el representant de la diplomàcia belga és convocat per Exteriors. El to de les protestes es va anar elevant de nivell fins que ahir es va anunciar la retirada de l'estatus diplomàtic al delegat del Govern de Flandes a Espanya. D'aquesta manera, perdrà els privilegis i immunitats diplomàtiques de les quals gaudia fins ara.

«Reiterades desqualificacions»

Aquest pas es pren després de les «reiterades desqualificacions» que Peumans ha proferit contra Espanya i les autoritats espanyoles, va informar Exteriors. «Per última vegada dimecres passat, inaugurant una exposició sobre el procés secessionista català a la seu del Parlament de Flandes», recorda el Ministeri. Exteriors va anar elevant el to de la protesta davant Bèlgica i, després que les anteriors queixes diplomàtiques les emetessin un secretari d'Estat i una directora general del Ministeri, en aquesta ocasió va ser personalment Borrell qui va mantenir una trobada amb Calcoen. La polèmica va arribar el passat 20 de setembre, quan Calcoen va ser convocat per donar compte de la carta que Peumans va escriure a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell en la qual afirmava que el Govern espanyol no compleix «les condicions per ser part d'una UE democràtica».