16 de octubre de 2018
16.10.2018

Torra: «Estic disposat a lluitar fins al final i amb totes les conseqüències»

?El president de la Generalitat assegura que els catalans «en algun moment haurem de dir prou, i aquest moment és a punt d'arribar», en referència a les sentències de l'1-O ?El cap de l'executiu apel·la a «la força i coratge del 3-O» per als judicis

16.10.2018 | 06:30

El president de la Generalitat, Quim Torra, va lloar els valors republicans (justícia, llibertat i fraternitat) del president Companys i va afegir que ara una generació també s'alça amb les mateixes paraules per reclamar el que és «just». Després de fer l'ofrena a la tomba de Companys 78 anys després del seu afusellament, Torra va assegurar que està disposat a «lluitar fins al final i amb totes les conseqüències» pels ideals de Companys.

Torra també va lamentar que cap govern espanyol hagi condemnat l'assassinat de Companys i va exigir a l'Estat que faci els deures, tot assegurant que no n'hi ha prou amb treure les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos.

Torra va assegurar que els catalans «en algun moment haurem de dir prou, i aquest moment és a punt d'arribar». Ho va dir en relació amb les sentències que arribaran després del judici als polítics independentistes, que considera que s'hauran d'afrontar amb «la força i el coratge» del 3 d'octubre.

En el discurs que va oferir al Tarròs, el poble natal del president Lluís Companys, Torra va retreure a l'Estat espanyol que encara no hagi demanat perdó pels crims del franquisme i va assenyalar que això «no ho podem permetre ni tolerar». Així mateix, Torra va assegurar que el Govern i el seu president estan al «costat del poble», perquè sinó no tindrien cap mena de sentit.

En el discurs que va oferir a l'acte institucional, el president Torra va fer referència als conceptes de justícia i veritat que en un dia com el d'avui (ahir per al lector), que es commemora el 78è aniversari de l'afusellament de Companys, estan tan presents.

Això no obstant, va fer referència al fet que avui es complirà el primer aniversari dels «Jordis» a la presó i que això avergonyeix, de la mateixa manera que no es pot «tolerar més».


«Un nou 1-O»

Torra va reiterar que no es podran acceptar les sentències dels polítics independentistes i per això va apel·lar a fer d'elles un «nou 1-O» per afrontar les setmanes que vindran amb força i «l'energia elèctrica que va fer sortir de nosaltres el millor que tenim, que és el compromís amb aquesta terra, la solidaritat i la fraternitat». Segons el president, cal que en les properes setmanes aquesta fraternitat porti el poble de Catalunya a enfrontar-se al moment que vindrà, amb la mateixa solidaritat i amb els valors republicans del president Lluís Companys «perquè avui sabem que la seva idea de república és la mateixa per la qual nosaltres lluitem».

En aquest sentit, Torra va apel·lar a la «força i el coratge» del 3-O per després de les sentència i va alertar que «això va de dignitat col·lectiva com a país i en algun moment haurem de dir prou».

El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, va convidar l'Estat a «reflexionar, a repassar la història i a preguntar-se per què els presidents catalans acaben afusellats, a la presó o a l'exili». «És una realitat tossuda, duríssima, que ens ha de fer rumiar a tots plegats», va considerar Pujol 78 anys després de l'afusellament de Lluís Companys. El portaveu adjunt de JxCat va condemnar les declaracions d'aquest diumenge del president del PP, Pablo Casado, que va assegurar que «no es pot viure als carrers de Catalunya sense el risc que t'insultin, t'amenacin o pintin el teu comerç perquè parles en una llengua o en una altra». A més, el va acusar de ser un «piròman» i de «fer política des de la falsedat i la mentida».


«Temptació» d'afusellar

El líder de Demòcrates, Antoni Castellà, va afirmar ahir que si no existís la Unió Europea (UE) l'Estat «tindria la temptació d'afusellar» els presos independentistes, com va fer el franquisme amb l'expresident de la Generalitat Lluís Companys. «Probablement, si no estiguéssim en el marc de la UE, tindrien temptacions d'afusellar-los també, exactament com va passar amb Companys. Com que no poden fer-ho, estan a la presó», va afirmar Castellà. En declaracions a la premsa després de la tradicional ofrena floral a la tomba de l'expresident al cementiri de Montjuïc a Barcelona amb motiu del 78è aniversari del seu afusellament, Castellà va dir que la «repressió» que avui es viu «és exercida pels hereus directes».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook