ERC va impedir ahir que JxCat apliqués la via de la desobediència al Tribunal Suprem per comptabilitzar el vot delegat dels seus quatre diputats suspesos, de manera que els grups independentistes van perdre la majoria al Parlament, en no poder sumar més de 65 vots sobre un total de 135 escons. La bretxa que es va obrir el passat dijous entre els dos socis de Govern, quan les seves discrepàncies sobre com solucionar la situació dels quatre diputats de JxCat suspesos pel Suprem -Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull- va obligar a ajornar les votacions de les propostes de resolució del Debat de Política General, va derivar ahir en fractura.

Després que dilluns a la nit els lletrats del Parlament emetessin un informe jurídic en què alertaven que els vots delegats de Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull no podrien ser comptabilitzats si no designaven explícitament a un membre del seu grup per exercir les seves funcions mentre no es resolgui la seva situació processal, ahir el president del Parlament, Roger Torrent, va moure fitxa. En lloc d'agafar-se al fràgil acord que van arribar dijous passat JxCat i ERC -encara que els republicans no el veien clar-, Torrent va fer cas dels lletrats i va vetar la via per permetre el vot delegat de Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull .

Mentre la Mesa del Parlament es reunia ahir al migdia, hores abans d'iniciar-se el ple en què anaven a votar-se les propostes de resolució del Debat de Política General, ERC va anunciar que no estava disposada a assumir la via que plantejava JxCat i va demanar «adaptar-se» a l'informe dels lletrats, per evitar que el Parlament es vegi arrossegat al «col·lapse».

«Ja n'hi ha prou de retòrica i simbolisme de curt recorregut», van exclamar fonts d'ERC, en al·lusió a l'estratègia de JxCat, que no ha volgut seguir la via dels dos diputats republicans en presó preventiva, Oriol Junqueras i Raül Romeva, que sí que van designar a un substitut: el president del seu grup, Sergi Sabrià. La Mesa del Parlament, amb els vots d'ERC i PSC, va acordar deixar «sense efectes jurídics» els escrits presentats per JxCat sobre la delegació de vot dels seus quatre diputats suspesos. Les crides d'ERC a JxCat perquè els seus quatre diputats afectats presentessin un escrit de designació d'un substitut com van fer Junqueras i Romeva no van ser atesos.

La decisió dels diputats

Al contrari, els quatre diputats al·ludits van fer públic un comunicat -escrit a mà per Rull des de la presó de Lledoners- en què sostenien que el seu vot delegat s'ajusta «perfectament» a dret però «assumeixen» que els seus vots «deixaran de ser comptabilitzats». Des Twitter, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va demanar «preservar la majoria independentista» i no «posar-la en risc».

A les 15 hores va arrencar el ple, amb les votacions de les propostes de resolució, en què els independentistes no van poder disposar dels 70 vots que van aconseguir en les eleccions del 21 de desembre -34 escons de JxCat, 32 d'ERC i 4 de la CUP-, ja que es van perdre els sufragis de Puigdemont, Sànchez, Turull, Rull, a més de l'exconseller republicà Antoni Comín, que fa mesos que va retirar la seva sol·licitud de vot delegat.

Per tant, els independentistes no només van perdre la majoria absoluta -el llistó està en 68 escons- sinó que algunes vegades tampoc van arribar a la majoria simple, ja que en determinades votacions JxCat i ERC es van quedar sols amb 61 vots, i fins i tot sumant amb la CUP van empatar a 65 amb l'oposició. Així, els grups independentistes van perdre alguna votació significativa, com una resolució de la CUP que reivindicava l'autodeterminació -després sí que va ser aprovada una altra d'ERC en aquest mateix sentit- o una altra de JxCat i la CUP per reprovar el Rei. A més, Ciutadans, el PSC i els comuns van aconseguir que el ple aprovés 27 resolucions, en bona mesura de caràcter social. S'obre ara un escenari de més incertesa encara en el si de la coalició de govern, ja que, encara que JxCat i ERC es van conjurar per seguir junts almenys fins que arribin les sentències sobre l'1-O, la debilitat parlamentària del sobiranisme pot convertir en un calvari aquests propers mesos. Després del ple, el president del grup d'ERC, Sergi Sabrià, va lamentar que l'independentisme hagi perdut votacions, però va dir que hi ha «una fórmula que funciona», que és la utilitzada per Junqueras i Romeva, «que han votat sense acceptar la seva suspensió».

Fonts de l'entorn de Torrent van subratllar que si JxCat vol que torni a haver majoria independentista només cal que Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull remetin els escrits que preveia la resolució aprovada pel ple el dimarts passat, que els permetia designar un membre del seu grup perquè exerceixi les seves funcions, i veuen «irracional» negar-s'hi.

En canvi, fonts de JxCat culpen Torrent ia ERC de fer-se enrere de l'acord de mínims segellat dijous passat per permetre el vot delegat de Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull i lamenten que el president del Parlament s'hagi «plegat» a les «pressions» del Suprem.

Referèndum sense terminis

Entre les altres resolucions que es van votar hi havia la presentada entre C's i el PP per defensar la «manca de pluralitat i neutralitat» del CAC i de la ràdio i televisió públiques de Catalunya, que va ser tombada. També la que instava al Govern a demanar la retirada del recurs del TC sobre pobresa energètica (aprovada); la denúncia de la fractura social a Catalunya (rebutjada); la proposta per tornar al 155 (rebutjada); la negociació d'un referèndum amb l'estat sense terminis (aprovada pels Comuns, JxCat i ERC); el retorn de les pagues extres de 2013 i 2014 als funcionaris (aprovada); demanar evitar l'ús partidista dels Mossos (aprovada); demanar una estratègia de país per als menors migrants no acompanyats (aprovada). El portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, va anunciar que el seu partit acudirà al Tribunal Constitucional en considerar que han estat vulnerats els drets dels seus diputats. I els dos diputats de Demòcrates al Parlament, Antoni Castellà i Titon Laïlla, es van desmarcar del seu grup (ERC) en votar la proposta de resolució del referèndum sense terminis.