16 de octubre de 2018
16.10.2018

El Govern reprèn l'avantprojecte de llei de vot electrònic pels catalans a l'estranger paralitzat pel 155

Maragall explica que l'objectiu és "garantir l'exercici del dret a vot" i millorar "les taxes de participació efectives" dels residents a l'exterior

16.10.2018 | 14:09

El Govern ha aprovat aquest dimarts el projecte de llei per regular la votació electrònica dels catalans residents a l'estranger, paralitzat arran de l'aplicació del 155. El conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, ha explicat que es tracta d'una "mena de restitució" perquè la normativa ja estaria vigent si no s'hagués dissolt el Parlament i destituït l'executiu de Carles Puigdemont. El projecte de llei pretén "garantir el dret a vot" dels catalans residents a l'estranger i millorar "les taxes de participació efectives", segons ha explicat Maragall. La votació electrònica s'aplicarà, un cop aprovada pel Parlament, per a les eleccions al Parlament de Catalunya i les votacions, com consultes públiques, convocades des del Govern.

"Reprenem el camí interromput per la força de l'Estat", ha assegurat el conseller Maragall en la roda de premsa posterior al consell executiu. Segons el conseller, la intenció és "millorar el servei del dret a vot dels catalans residents a l'estranger" i inscrits al cens del CERA del ministeri d'Exteriors.

Ara per ara, els catalans a l'exterior poden votar presencialment a les oficines de representació espanyola o per correu postal. Maragall ha lamentat que els ciutadans sovint pateixen "tota mena d'anècdotes poc afortunades sobre la possibilitat real d'exercir el dret a vot" per correu, i per això es vol oferir una alternativa.

Pel conseller, el vot electrònic serà un "mecanisme segur i garantit" en termes de procediment i qualitat de la tecnologia i també de protecció de la "confidencialitat i privacitat".

El Govern confia que l'avantprojecte de llei comptarà amb els suports necessaris al Parlament de Catalunya per ser aprovat, i indica que entrarà en vigor així que es publiqui al DOGC. "És inimaginable que algun grup estigui en contra d'ampliar i reforçar el dret a vot dels nostres ciutadans", ha dit el conseller. L'avantprojecte de votació electrònica pels residents requereix una majoria qualificada al Parlament.

Per Maragall, però, resulta "impossible" preveure hores d'ara quines seran les properes eleccions en què els catalans a l'exterior podran votar per via electrònica. En tot cas, serien unes eleccions al Parlament de Catalunya. Maragall ha dit que confien que el mètode del vot electrònic també pugui ser "incorporat" a la legislació espanyola per aplicar-se en altres convocatòries electorals més endavant.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook