Els 170 auxiliars veterinaris que treballen als escorxadors de Catalunya han convocat vaga per als dies 5 i 6 de novembre. El col·lectiu reclama que se'ls reconegui dins el conveni col·lectiu del sector -que ara s'està renegociant- i que se'ls millorin les condicions laborals. Critiquen, entre d'altres, que fa deu anys que tenen el sou congelat, que cobren la nòmina amb retard i que no tenen cap plus de mobilitat per anar d'un escorxador a l'altre (en alguns casos, a més de 200 quilòmetres de distància). La secretària d'Alimentació, Begudes i Tabac de la UGT a Catalunya, Alícia Buil, subratlla que els auxiliars veterinaris depenen d'una fundació privada, al darrere de la qual hi ha una patronal càrnia, que té una concessió de la Generalitat. Per això, volen que el Govern els escolti.

Els oficials auxiliars d'inspecció veterinària treballen a la trentena d'escorxadors que hi ha arreu de Catalunya. S'encarreguen de donar suport als veterinaris a l'hora d'agafar mostres, analitzar i certificar la carn dels animals que se sacrifiquen (porcí, oví, caprí i boví).

El col·lectiu, format per uns 170 treballadors, depèn de la Fundació Privada de la Indústria de la Carn (FIC). Al darrere d'aquesta entitat, com explica la UGT, hi ha una de les patronals més grans del sector, la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies (FECIC).

Segons precisa Buil, la FIC cobra directament de la Generalitat a través d'una concessió. "Això suposa que els auxiliars veterinaris no estiguin inclosos en cap conveni i que no puguin negociar millores laborals, perquè depenen de tercers i l'altra part no vol asseure's a parlar-ne", concreta Alícia Buil.

El sindicat critica que el col·lectiu, des de fa anys, arrossega unes condicions "senzillament indignants". La UGT explica que fa deu anys que tenen el salari congelat, que cobren les nòmines amb retard, que se'ls paga segons la categoria més baixa (perquè no estan inclosos a cap conveni) o que no reben cap plus de mobilitat per anar d'un escorxador a un altre (en alguns casos, a més de 200 quilòmetres de distància).

Protesta i vaga

Ara, els auxiliars veterinaris han decidit mobilitzar-se per reclamar que se'ls millorin les condicions laborals. D'entrada, el proper 26 d'octubre es concentraran davant la seu del Departament de Salut i han decidit convocar una vaga de dos dies per a principis de novembre. Concretament, per als dies 5 i 6.

La secretària d'Alimentació, Begudes i Tabac subratlla que això pot suposar "l'aturada dels escorxadors de tot Catalunya", perquè no se'n podrà certificar que la carn sacrificada sigui apta per al consum. Només a tall d'exemple, Alícia Buil explica que a les comarques gironines hi ha una cinquantena d'auxiliars veterinaris, dels quals dotze treballen a l'escorxador Norfrisa de Riudellots de la Selva o onze més, a Olot Meats.

I per donar xifres de la repercussió que pot tenir la vaga, la UGT treu més xifres. "Al Grup Alimentari Guissona se sacrifiquen una mitjana de 500 porcs cada hora, i a Le Porc Gourmet, aquesta xifra puja fins als 950", explica la secretària d'Alimentació, Begudes i Tabac.

Els auxiliars veterinaris reclamen que se'ls inclogui dins el conveni col·lectiu del sector, que ara s'està renegociant, "i que se'ls reconegui com a tècnics", precisa Buil. A més, demanen que la Generalitat -que és qui té adjudicada la concessió a la FIC- els escolti i intercedeixi perquè se'ls millorin les seves condicions laborals.