El Dia de la Hispanitat ha passat desapercebut en alguns ajuntaments catalans, que han obert les seves portes i han funcionat com si fos un dia feiner. D'altres han optat per una via intermèdia i no estan oberts, però els regidors independentistes sí que han anat a treballar. Un dels que l'any passat sí que va obrir, el de Badalona, enguany no ho ha fet després del canvi a l'alcaldia, ara en mans del PSC. Pel que fa al Govern, el president Quim Torra i la majoria de consellers tenen reunions de treball i mantenen la seva agenda. D'altra banda, algunes botigues també obren, ja sigui per criteris comercials o perquè "no tenen res a celebrar". Més de la meitat de les parades del mercat de Girona han funcionat amb normalitat.

A l'Alt Empordà el dia festiu manté tancats la ran majoria d'establiments comercials, excepte els que estan destinats al sector turístic. L'afluència de visitants ha augmentat, aquest divendres, com a conseqüència d'aquest pont festiu de tres dies. A Figueres se celebra la Fira del Col·leccionisme a la plaça de Catalunya i la trobada de Play Mobil al Casino Menestral.

Al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre han obert portes menys ajuntaments que l'any passat. Als Guiamets (Priorat), un petit municipi governat per la CUP, l'edifici consistorial es manté obert. L'alcalde i dues regidores de l'equip de govern -que no cobren pel càrrec- han aprofitat per despatxar assumptes pendents i atendre els veïns que s'hi poguessin apropar. En aquest cas, la secretària ha escollit fer festa per motius familiars, mentre que l'agutzil ha fet la recollida de la brossa amb normalitat. L'alcalde, Miquel Perelló, ha subratllat que, en la seva opinió, el 12 d'octubre "no s'ha de celebrar res perquè és la commemoració d'un genocidi i és la festa d'un estat retrògrad i antidemocràtic com l'espanyol". També al Priorat, el govern de la CUP de la Vilella Alta manté l’activitat i els serveis diaris de l'ajuntament funcionen amb normalitat.

A la ciutat de Tarragona, els regidors de la CUP han anat a treballar al despatx, mentre que a Reus, l'Ajuntament està tancat. Aquest any, els regidors del grup municipal de la CUP a la capital del Baix Camp han decidit no anar-hi perquè han optat per participar en diferents mobilitzacions adreçades a "convertir un dia festiu en una jornada de lluita". A l'Ajuntament de Valls, diversos regidors han acudit a treballar a la casa de la vila, mentre que el de Torredembarra no ha obert portes, com sí que va fer el 2018.

A Móra d’Ebre l'alcalde, Joan Piñol (CDC) i diversos regidors de l'equip de govern han obert l'ajuntament durant el matí, mentre els treballadors municipals han decidit fer festa. Els polítics s'han dedicat a "quadrar" el pressupost municipal de l'any vinent "amb més lleugeresa" que en un dia laborable i també s'han mostrat disposats a atendre a qualsevol veí. Piñol ha subratllat que, en el context polític actual, no se sentien "especialment atrets a fer cap celebració" en aquesta jornada. A Gandesa, l'alcalde, Carles Luz (PDeCAT) també ha acudit a treballar, com també han fet regidors d'Amposta, Sant Carles de la Ràpita, l'Ametlla de Mar o Deltebre.

Normalitat a Verges (Baix Empordà) i al mercat de Girona

A Verges (Baix Empordà) avui l'Ajuntament ha obert portes amb relativa normalitat. L'equip de govern hi ha acudit i s'ha reunit per "ajudar a les tasques administratives" i fer gestions municipals. També ho han fet quatre treballadors, tres d'administració i un de neteja. L'alcalde, Ignasi Sabater, ha explicat que ja fa tres anys que, arran d'un acord de ple, van decidir obrir i que ofereixen als seus treballadors la possibilitat de fer festa qualsevol altre dia de l'any. "Avui no celebrem res, no celebrem genocidis i encara menys el dia de la raça", ha dit. Sabater ha insistit, a més, que "enguany, amb un moment d'excepcionalitat, amb presos i preses polítiques encara més, per dignitat i coherència hem vingut tots a treballar".

El consistori ha començat a funcionar a les vuit del matí i ho farà fins a quarts de tres del migdia, com fa habitualment. Al llarg del matí, diversos veïns s'hi han acostat a fer gestions, sobretot vinculades al servei de recollida porta a porta que està implementant l'Ajuntament. Una veïna, la Concepció Nadal, ha assegurat que per a ella "és un dia totalment normal". "Potser, fins i tot, amb més sentiment de treball que altres perquè hi ha una cosa dins que et revela contra aquest dia en què els catalans no tenim res a celebrar", ha insistit.

Una altra veïna, la Mariam Serrà, diu que ella com a autònoma sempre ha treballat aquest dia i creu que tothom hauria de fer el mateix. "Jo sempre he fet festa el dia de Sant Jordi i santa Montserrat, però el 12 d'octubre sempre he intentat fer alguna carta o factura perquè es veiés que treballava", afegeix.

Al municipi no només ha obert l'Ajuntament, sinó que també ho han fet la majoria d'establiments. El de Verges no és l'únic consistori que ha funcionat aquest 12 d'octubre. També ho han fet d'altres com el de Sant Julià de Ramis (Gironès), Torroella de Montgrí (Baix Empordà) o Celrà (Gironès).

A Girona, una vintena de parades del Mercat del Lleó també han decidit obrir portes aquest matí. Una de les paradistes, Consol Puigalràs, ha explicat que l'any passat ja volien obrir i que finalment aquest any es va plantejar i més de la meitat va dir que sí. Els motius, diu, són diversos, però assegura que la majoria ho fan perquè aquest dia no tenen res a celebrar. Els estands només obriran al matí, però tot i això han rebut una important afluència de compradors al llarg de les primeres hores.

Borges Blanques canvia el festiu amb l'1-O

A iniciativa dels propis funcionaris de la casa, l'Ajuntament de les Borges Blanques ha obert aquest 12 d'octubre com un dia laborable qualsevol. Ho fan després d'haver canviat el festiu amb el passat 1 d'octubre. "No és una festa nostra", ha dit l'alcalde, Enric Mir, sobre la celebració de la Hispanitat. Segons ha explicat, aquest divendres és un "dia de normalitat" pel que fa als funcionaris del consistori, i els polítics donen suport i reconeixen el "mèrit de la iniciativa" perquè "el personal se sent més a gust actuant d'aquesta manera''.

Aquest és el primer any que l'Ajuntament de les Borges Blanques porta a terme una iniciativa així coincidint amb el 12-O, tot i que l'any passat algun treballador va decidir anar a treballar pel seu compte a títol personal. A més, des de l'Ajuntament es dona suport a aquells comerços i empreses de la capital de les Garrigues que han decidit obrir aquesta jornada. De la quinzena de treballadors que hi ha a l'Ajuntament, un 70% aproximadament ha treballat, ja que alguns s'han agafat el dia per assumptes personals.

Una treballadora de l'Ajuntament, la Carme Sànchez, ha explicat que per ella el 12 d'octubre és un dia que no li representa res. ''És un dia com qualsevol altre i ja fa un parell d'any que pel meu compte vaig decidir que treballava'', ha afirmat. En aquest sentit, afegeix que enguany li han donat l'opció de canviar la festa del 12-O per la de l'1 d'octubre, i que no va dubtar gens en escollir, ja que l'1 d'octubre sí que ''representa alguna cosa''.

A Manresa, els treballadors de l'empresa de fibra òptica Fibracat van decidir en un referèndum fer festa l'1 d'octubre a canvi de treballar el 12 d'octubre.