L'ACN aposta per revalidar la declaració unilateral d'independència i alliberar els presos, tal com diu un dels documents aprovats per l'entitat dissabte passat al qual ha tingut accés 'El Periódico'. Segons el text, la via unilateral és la "més probable" perquè veu impossible un referèndum acordat amb l'Estat i "molt poc probable" un referèndum forçat per un organisme internacional. Davant d'aquesta situació, l'entitat "prioritza començar a actuar" en la via unilateral perquè diagnostica una "finestra d'oportunitat".

Per tal que la independència tingui èxit, l'ANC considera que s'han d'alinear el Govern, el Parlament, les institucions i la ciutadania mobilitzada. En aquest moment és quan aposten per revalidar la declaració unilateral d'independència al Parlament i demanar reconeixement internacional.

L'ANC considera que hi ha una "finestra d'oportunitat" entre la "incapacitat" del govern espanyol d'oferir res i la "màxima fortalesa de la ciutadania independentista mobilitzada i determinada".

El document també concreta els passos que s'haurien de seguir després d 'una nova DUI. Aposta per abaixar la bandera espanyola del Palau de la Generalitat i del Parlament, publicar els decretes de desenvolupament de la llei de transitorietat jurídica, deixar en llibertat els "presos polítics" i organitzar el retorn dels "exiliats", a més "d'activar el pla de control del territori de manera indefinida en compliment de la legislació vigent de l'estat constituït".

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, va comparèixer dissabte passat per explicar els documents aprovats sobre el full de ruta cap a lq independència però llavors no van transcendir els detalls.

L'entitat estaria disposada a renunciar a la via unilateral si en els pròxims mesos els altres dos escenaris (referèndum pactat amb l'Estat o amb un organisme internacional) es converteixen en realitats tangibles "sense cap marge d'ambigüitat per part dels actors implicats".