El Parlament ha rebutjat avui una proposta de resolució de la CUP que proclamava el dret "inalienable" de Catalunya a l'autodeterminació en perdre's la majoria sobiranista, ja que no s'han comptat els vots dels diputats encausats de JxCat.

Després de la crisi entre JxCat i ERC, que finalment ha provocat que no es comptin els quatre vots dels diputats Carles Puigdemont, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, el Parlament ha votat aquesta tarda les propostes de resolucions dels grups a la part final del Debat de Política General.

La CUP ha sotmès a votació una proposta que proclama "el dret imprescriptible i inalienable de Catalunya a l'autodeterminació, tal com es va manifestar en les disposicions aprovades en aquesta cambra per poder exercir aquest dret", sense fer esment explícita a "les lleis de desconnexió".

JXCat, ERC i CUP han votat a favor del text i, en condicions normals, s'hauria aprovat la resolució, ja que sumarien 70 diputats, per damunt de la majoria absoluta al Parlament (68).

Però sense els quatre vots dels diputats encausats de JxCat ni tampoc el de l'exconseller Antoni Comín (ERC), pendent del recorregut judicial de la seva causa a Bèlgica, els sobiranistes només han sumat 65 diputats, els mateixos que l'oposició, que ha votat en contra.

Tal com estableix el reglament del Parlament en casos d'empat, la votació s'ha repetit fins en tres ocasions per si hi havia canvis i, en no produir-se, la resolució ha quedat rebutjada.

La diputada de la CUP Maria Sirvent ha demanat la paraula per expressar que, per al seu partit, "aquesta proposta està legítimament aprovada pel ple del Parlament" perquè considera que els vots de tots els diputats suspesos pel jutge del Suprem Pablo Llarena haurien de ser comptats.