La Mesa del Parlament ha rebutjat aquesta tarda les peticions de reconsideració a la formula utilitzada per JxCat per substituir els seus diputats suspesos que havien presentat els grups de l'oposició, si bé el president de la cambra, Roger Torrent, ha demanat un informe jurídic als lletrats.

La reunió de la Mesa, que estava convocada per continuar la que ja va tenir lloc dijous passat, dia 4, ha durat pocs minuts i ha servit únicament per rebutjar les peticions de reconsideració que havien presentat els grups de Ciutadans (Cs), PSC i PP.

El president Torrent, no obstant això, ha optat per atendre la petició del grup socialista i ha encarregat als lletrats de la cambra un informe jurídic.

Es preveu que la Mesa torni a reunir-se demà a les 12:00 hores per examinar l'informe jurídic que, molt probablement, ja haurà estat elaborat pels lletrats del Parlament sobre la legalitat de la fórmula utilitzada pels quatre diputats de JxCat suspesos pel Tribunal Suprem per delegar els seus vots en un altre diputat del seu grup.

JxCat va optar dijous passat per utilitzar una via diferent de la dels dos diputats també suspesos d'ERC, Oriol Junqueras i Raül Romeva, i en comptes d'explicitar que "designen" un substitut, es van limitar a "delegar" els seus vots, encara que en l'escrit hi havia una referència al procediment aprovat pel ple del Parlament dos dies abans.

En un primer moment. els lletrats van advertir a la Mesa que aquest procediment utilitzat pels diputats de JxCat els infonia "dubtes", encara que no van arribar a pronunciar-s'hi en contra, si bé en el seu informe hauran de fer una valoració jurídica més exhaustiva.

En paral·lel, fonts parlamentàries han admès que prossegueixen els contactes entre els partits per trobar una fórmula que satisfaci no només JxCat i ERC, sinó també d'altres grups com el dels comuns o el PSC.

Aquest últim partit, de la seva banda, ha anunciat la seva intenció de presentar una petició d'empara davant el Tribunal Constitucional, cosa que podria comportar un posicionament de l'alt tribunal sobre aquesta qüestió abans o després del ple convocat per demà a la tarda.