El portaveu de Junts per Catalunya, Albert Batet, va reclamar unitat i diàleg a tots els partits polítics, institucions i entitats sobiranistes en resposta a la crida de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de fer un pas al costat d'aquells «que no es vegin amb cor de liderar el procés cap a la independència». Batet va afirmar que «ens hem d'esforçar entre tots i fer pinya per trobar quins són els pròxims horitzons compartits per tal de fer efectiva la República» i va afegir que quan «s'han compartit els objectius, hem avançat». El portaveu també va lamentar les pressions del govern espanyol als bancs després de l'1 d'octubre. «L'estat espanyol ha de donar moltes explicacions», va reblar.

El portaveu de JxCat va reiterar que és necessària la unitat i el diàleg per avançar cap a la construcció de la República. «No hem de veure si l'altre té més accent cap a l'esquerra o cap a la dreta, el món sobiranista i la societat civil, els partits polítics, el govern de la Generalitat, el Parlament i els ajuntaments han de compartir els objectius perquè quan els hem compartit, hem avançat com a país», va asseverar. La formació s'ha sentit interpel·lada per la demanda de l'ANC, però no ha concretat en què es traduirà passat el 21 desembre, tal com ha exigit l'entitat sobiranista.

En aquest sentit, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès (ERC), considera que en el procés independentista la qüestió «no és tenir pressa» sinó «avançar» cap a la independència i fer-la efectiva, per al que es necessita «una majoria social inapel·lable que hi estigui a favor». En un entrevista al diari Ara, Aragonès va assegurar que l'aprenentatge que ERC ha de treure d'aquests anys és que «necessitem ser molts més, ser molts més forts, per poder assegurar la victòria».

El dirigent republicà va admetre que el que volen fer és bastant complicat, fet pel qual han d'anar amb el «màxim de força» i diu que per guanyar la independència «necessitem acumular molta més força». Aragonès també va reconèixer que el que ha passat aquesta setmana al Parlament en referència a les discrepàncies entre JxCat i ERC no «ha agradat a ningú», i va assegurar que estan determinats a que la coalició funcioni millor.

Per part seva, el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va criticar la divisió dels partits independentistes per ser una falta de respecte cap a la ciutadania i va considerar imprescindible el consens davant «la repressió». Va insistir en la necessitat que hi hagi objectius compartits i amplis que permetin avançar davant aquesta situació «de repressió».

«És inacceptable el que ha passat aquests dies al Parlament», va lamentar Mauri, en referència a la divisió escenificada entre JxCat i ERC a l'hora resoldre la situació dels diputats afectats per la suspensió del Tribunal Suprem (TS).

Va reclamar no repetir allò succeït en aquests últims dies, ja que, va defensar, no contribueix a res més enllà del descoratjament i el desconcert de la ciutadania. «Demanem que tothom parli clar, posi les seves estratègies damunt de la taula, sense amagar que ara n'hi ha de diferents», va afegir.