El rei Felip VI va intervenir personalment per forçar canvis de seus de bancs i grans empreses durant els dies posteriors al referèndum de l´1 d´octubre del 2017, segons ha informat el diari 'ARA'. En un reportatge publicat aquest diumenge, el rotatiu defensa que el cap de l´Estat, el president Mariano Rajoy i la cúpula del govern espanyol van trucar a empresaris i directius per forçar una fugida d´empreses del territori català. Aquestes actuacions formarien part de la reacció estatal a l'1-O que, segons el rotatiu, es va iniciar amb una retirada massiva dels comptes que tenien les administracions i les empreses públiques als bancs catalans, amb l'objectiu que CaixaBank i Banc Sabadell canviessin la seu.

Segons informa el diari, Felip VI va mantenir contactes amb els màxims dirigents de Sabadell i CaixaBank, Josep Oliu i Isidre Fainé. Després de rebre pressions, CaixaBank va negociar els detalls del decret llei que va facilitar el canvi de seu amb Guindos i Jorge Moragas, cap de gabinet de Rajoy, davant les dificultats amb les que es trobava l'antiga caixa d'estalvis, que, per traslladar la seu havia de convocar una assemblea general d´accionistes. Vuit dies després de l´1-O, totes les empreses catalanes de l´Íbex-35 menys una havien anunciat que traslladaven la seu fora de Catalunya.

L''Ara' també detalla que la setmana del 2 d´octubre es va llançar una campanya de captació comercial dels grans comptes que havien abandonat el Sabadell i CaixaBank, amb el protagonisme destacat del Banc Santander. El banc d´Ana Botín va aprofitar per captar aquests nous clients, en una actuació que va propiciar queixes formals dels bancs catalans, apunten les informacions.

Pel que fa a les multinacionals, el diari apunta que el monarca va pressionar sense èxit grans multinacionals perquè efectuessin el trasllat de la seu. Per exemple, l''ARA' explica que, durant l´acte del Dia de la Hispanitat a Madrid, un emissari de la Casa del Rei va transmetre a "un directiu de Seat" la preocupació de la Corona, tot i que al final, l'empresa de capital alemany va mantenir la seu a Catalunya. Segons el rotatiu, Felip VI també es va implicar personalment a fer trucades a "altres empreses estrangeres" perquè traslladessin la seu fora de Catalunya. Preguntada pel mateix diari, la Casa del Rei no ha negat les acusacions.