El president i el vicepresident de la Generalitat, Quim Torra i Pere Aragonès, van advertir aquest dissabte que l'Estat va fer «guerra bruta econòmica contra l'1-O», en paraules del també dirigent d'ERC.

Ho va afirmar Aragonès en un tuit recollit per Europa Press, després d'un altre missatge a la xarxa social en què apunta el titular d'aquest dissabte del diari Ara segons el qual «L'Estat va treure milers de milions de dipòsits dels bancs catalans el 2-O».

La informació afirma que hi va haver una gran fugida de capitals dels grans bancs catalans (CaixaBank i Banc Sabadell), dels quals administracions i empreses públiques estatals van treure diners. Es calcula que la fugida massiva de capitals entre els diners públics i els privats va ser d'uns 35.000 milions d'euros. Una tercera part d'aquests diners, uns 10.000 milions, correspondrien a capitals d'empreses públiques com Adif, RTVE, Renfe o Ports de l'Estat. Part d'aquests diners van tornar a les entitats quan es va fer efectiu el canvi de seu fiscal.

El rotatiu català va parlar amb diverses fonts financeres que confirmen que, per exemple, el Banc Sabadell va veure com en un sol dia es retiraven dels seus fons 2.000 milions de diners públics. També citen una font que assegura que un cop canviada la seu fiscal, els dines que s'havien retirat van tornar.

En un altre tuit, el president Quim Torra titlla d'escàndol gravíssim «com l'Estat va utilitzar tots els mitjans al seu abast per abatre una causa justa».

«Fins i tot desestabilitzar l'economia! Exigirem totes les explicacions i les investigacions que calguin» i depurar responsabilitats, afegeix Torra. Pere Aragonès va avisar: «Anirem fins al final per saber qui i com va decidir jugar a la crisi financera per salvar la unitat d'Espanya».