El president de Ciutadans, Albert Rivera, va demanar la «conjura de tots els constitucionalistes» contra «aquells que treballen cada dia per liquidar la Constitució». Rivera ho va reclamar en la concentració convocada per la plataforma Espanya Ciutadana sota el lema «No a la violència, sí a la Constitució», que va aplegar 1.000 persones a la plaça de Sant Jaume, segons dades de la Guàrdia Urbana. Els organitzadors, però, van elevar la xifra fins als 2.000 participants. Durant la seva intervenció, el president de Ciutadans va acusar el president de la Generalitat, Quim Torra, de voler «liquidar» la Constitució i va defensar l'aplicació del 155 davant del que va qualificar de «cop separatista continuat en el temps».

Durant la seva intervenció al final de la concentració, Rivera va acusar el president del Governcentral, Pedro Sánchez, d'haver «abandonat els catalans constitucionalistes». «No es pot governar Espanya amb qui vol liquidar Espanya», va dir. En aquest sentit, va assegurar que si Ciutadans guanya les eleccions l'Estat tornarà a «protegir els catalans a Catalunya». «Si governem, Catalunya tornarà a ser allò que era», va afirmar Rivera.

Paral·lelament, el president del PP, Pablo Casado, va llançar una «proposta de futur» per afrontar la crisi a Catalunya que passa per una aplicació de l'article 155 que es faci «immediatament i amb la durada necessària», i tot això «sense esperar» la postura del PSOE ni la de Ciutadans. Així ho va posar de manifest durant la seva intervenció en el marc del XIV Congrés del PP de Castella-la Manxa, on va explicar que l'aplicació d'aquest 155 hauria de servir per «recuperar el control» a Catalunya i que l'Estat assumís les competències de, entre altres coses, la policia autonòmica, les institucions penitenciàries o la televisió.

«Perquè l'Estat torni a recuperar el control necessitem que l'educació es recuperi, que els Mossos no tinguin ordres il·legals, que no hi hagi propaganda a televisió o que les institucions penitenciàries no estiguin a l'atzar del que vulguin els presos», va assenyalar Casado, qui va fer extensiva l'acció d'aquest hipotètic 155 a «evitar que hi hagi malversació de fons públics per segmentar els nens als esbarjos o catalogar a funcionaris i jutges per la seva ideologia».

Per part seva, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va assegurar que si no hi ha uns nous Pressupostos Generals de l'Estat per al 2018 Catalunya no podria percebre gairebé 2.200 milions d'euros i creu que seria una contradicció que la Generalitat no els avalés. «Catalunya no podria percebre gairebé 2.200 milions d'euros. No tindria accés a 989 milions addicionals en les entregues a compte, ni a la possibilitat de comptar amb dues desenes més de dèficit, el que suposa altres 490 milions», va detallar.

El secretari primer de la Mesa del Parlament Basc, Íñigo Iturrate (PNB), va expressar la seva «enorme preocupació» per la «falta d'iniciativa política i de gestos que permetin distendre l'actual situació i reactivin la via política» a Catalunya. Iturrate, a través d'un comunicat, es va referir a la visita que realitzaran avui i demà, juntament amb parlamentaris d'EH Bildu i Elkarrekin Podem, membres de la Comissió de Drets Humans de la Cambra de Vitòria, als nou polítics independentistes catalans empresonats. Va dir que la privació de llibertat és un «excés absolut mancat de qualsevol tipus de justificació», perquè aquestes persones «no haurien d'estar a la presó quan l'únic que han fet és complir amb els compromisos adquirits davant la ciutadania del seu país».