La Policia Nacional ha trobat a la seu de l'Administració Oberta de Catalunya (AOC) i al despatx de Daniel Gimeno, el llavors cap del Gabinet Tècnic de la Secretaria General de vicepresidència de la Generalitat, les proves tècniques que l'Idescat va transferir el Registre de la Població Catalana a la vicepresidència de la Generalitat que seria utilitzat en el referèndum de l'1-O. El traspàs s'hauria fet sense cap base legal per a això, segons consta en l'informe que ha remès el CNP al Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona.

Fins al moment, el Jutjat comptava amb altres informes policials en què s'analitzaven els correus electrònics entre Frederic Udina, director de l'Idescat, i el secretari de vicepresidència, Josep Maria Jové, en què el primer li comunicava que li havia fet l'enviament i el segon confirmava el justificant de recepció.

El Registre de Població Catalana és un cens que ha de custodiar l'Idescat i que només pot cedir als organismes amb els quals té un conveni públic i per a una finalitat determinada, com és el cas del sistema de salut. Aquest registre s'actualitza de manera trimestral amb les dades que facilita l'INE cada tres mesos.

No obstant això, els investigadors encara no tenien les proves tècniques definitives dels enviaments, pel que van sol·licitar al titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona l'entrada i registre en els despatxos de Frederic Udina i de Daniel Gimeno, cap del Gabinet Tècnic de la Secretaria General de Vicepresidència, i que va ser el designat com a responsable del tractament del fitxer de dades de caràcter personal del registre de participacions en consultes populars no referendàries.

La Policia també va sol·licitar entrar a la seu de Mediapro Cloud i al Centre de Comunicacions i Tecnologia de la Informació, quelcom que el jutge va autoritzar l'11 de juny passat. En l'operació, i després de detenir Udina i Gimeno -l'actuació dels quals, segons els investigadors pot suposar una responsabilitat per revelació de secrets-, els agents van entrar a Mediapro Cloud, però no van poder accedir a la informació que buscaven perquè la seva funció és prestar servei de housing a l'AOC, fet pel qual van continuar la diligència a l'AOC.

Va ser allà on van trobar les evidències dels enviaments i van poder «determinar tècnicament que hi ha dos registres de la plataforma d'e-Valisa de data 19 de maig de 2017» tenint com a únic emissor fudina@gencat.cat (correu vinculat a Frederic Udina) i com a destinataris Josep Maria Jové i Silvia Sans.