Fernando Blanco, acusat amb la seva dona, Margarita Garau, de quedar-se 1,1 milió d'euros en donatius per tractar la seva filla Nadia d'una malaltia rara, ha assegurat avui en la primera sessió del judici celebrat a l'Audiència de Lleida que la nena corre encara un "risc imminent de mort".

Blanco ha afirmat igualment que abans de crear la fundació amb la qual suposadament van cometre el frau, ell mateix havia sufragat diversos tractaments i operacions, als quals Nadia hauria estat sotmesa en hospitals tant espanyols com internacionals, per intentar millorar la seva qualitat de vida i, fins a on sigui possible, allargar-l'hi.

Això no obstant, Blanco ha insistit que Nadia corre encara un "risc imminent de mort" malgrat tots els tractaments als quals suposadament ha estat sotmesa.

Blanco ha explicat en aquest sentit que abans de fundar l'associació van poder anar pagant les despeses dels tractaments de Nadia, que ha assegurat que van arribar a 660.000 euros, perquè ell "tenia diners estalviats".

Sobre com havia aconseguit aquests estalvis, ha afirmat que es dedicava professionalment a una botiga de vins que regentava a Fígols i Alinyà (Alt Urgell) i que, a més, impartia conferències de motivació per les quals arribava a cobrar "fins a 8.000 euros".

Finalment, van decidir crear l'Associació Nadia Nerea per a la Tricotiodistròfia i Malalties Minoritàries de les Balears perquè Nadia pogués ser tractada i operada per "altres metges", ja que segons la seva opinió a la sanitat pública desconeixien com abordar la malaltia rara de la nena.

A partir de llavors, Blanco ha reconegut haver dut a terme campanyes de recaptació de fons i entrevistes en mitjans de comunicació per donar a conèixer el cas de la seva filla.

El pare de Nadia ha dit no recordar l'import total que es va arribar a recaptar amb l'associació, malgrat que el fiscal l'ha quantificat en més d'un milió d'euros.

S'ha referit després a un dels suposats tractaments que va rebre Nadia a París i ha explicat que a través d'una punció a la nuca "els especialistes li extreien gens, els mutaven i els tornaven a introduir al cap d'un mes".

Gràcies a aquesta pràctica, ha remarcat, es va poder allargar l'esperança de vida de la menor cinc anys.

També ha assegurat que es van instal·lar en una àmplia casa a Fígols i Alinyà perquè buscaven un lloc on la seva filla "fos feliç" i pogués tenir una vida "digna".

D'una altra banda, Blanco ha afirmat davant les preguntes del ministeri fiscal que el 2012 es va dur a terme una campanya per recaptar 50.000 euros i poder operar Nadia a Houston (EUA).

El fiscal ha preguntat a Blanco si al gener del 2013, quan s'hauria d'haver dut a terme la intervenció de la menor, ell i la seva dona gaudien d'uns dies de vacances en un hotel de Mallorca.

Blanco, davant l'esmentada pregunta, s'ha limitat a dir que no sabia respondre, tot i que sí que ha assegurat haver estat a Houston, però sense concretar data.

De la mateixa manera, Blanco no ha sabut respondre al ministeri fiscal si amb els 50.000 euros recaptats per a l'operació de Houston el matrimoni es va comprar un cotxe valorat en uns 20.000 euros.

La defensa de Blanco havia demanat que aquest pogués allotjar-se en un hotel sota custòdia policial durant els dies de celebració del judici, però el jutge i president de l'Audiència de Lleida, Joan Segura, ha denegat aquesta sol·licitud a l'inici de la sessió d'avui.

De la mateixa manera, la defensa del matrimoni ha demanat en començar el judici la suspensió de les diligències prèvies, cosa que ha estat rebutjada pel jutge.