Barcelona acollirà el proper dilluns el tercer Fòrum Regional de la Unió per la Mediterrània (UpM), que reunirà ministres d'Exteriors, viceministres i representants de 43 països riberencs que debatran sobre com impulsar la integració regional i posar en marxa projectes concrets que millorin l'educació, l'ocupació i el desenvolupament de la regió.

A la cita no hi haurà la Generalitat, perquè es tracta d'una reunió ministerial amb representants de 43 estats i no és habitual que les autoritats locals o regionals participin en aquest tipus d'esdeveniments, han explicat fonts diplomàtiques.

En l'anterior reunió, al gener de 2017, la Generalitat tampoc va estar convidada a participar-hi. No obstant això, el llavors president, Carles Puigdemont, va dedicar als assistents una salutació en què va parlar de Catalunya com a «país d'acollida» i «soci compromès» amb els desafiaments europeus.

El fòrum el convoquen les copresidències de la UpM: l'alta representant per a la Política Exterior de la UE, Federica Mogherini, i el ministre jordà d'Exteriors, Aiman Safadi. El ministre espanyol, Josep Borrell, i el secretari general de la UpM, Nasser Kamel, també intervindran a l'inici.

Abans del Fòrum Regional, que reunirà les ministres a la tarda, al matí hi haurà un fòrum de la societat civil amb l'ocupació com a tema principal. Quant a la trobada dels ministres, el format els permetrà parlar de tots els desafiaments de la regió. Fonts diplomàtiques donen per fet que les migracions, la radicalització i el conflicte del Pròxim Orient sorgiran en les converses, encara que no formin part del mandat de l'organització.

En els seus 10 anys de vida, la UpM sempre ha estat llastrada, igual que el Procés de Barcelona que la va precedir, pel conflicte israelo-palestí. No obstant això, un dels seus actius és que Israel, que és membre de ple dret, s'asseu a la mateixa taula que els països àrabs.

A més, la filosofia de la UpM és precisament impulsar projectes específics que millorin la vida de les persones des del punt de vista de l'ocupació, l'educació, el medi ambient, l'accés a l'energia i les xarxes de transport. De fet, la UpM ha adoptat ja 51 projectes per un import de més de 5.600 milions de dòlars, i d'ells, 34 estan ja en execució.