La Universitat de Barcelona (UB) ha retirat la tesi doctoral que va redactar el líder del sector liberal de l'PDeCAT Marc Guerrero, i per la qual va obtenir cum laude, per haver plagiat diverses pàgines i la tesi central del treball d'un altre investigador, segons ha informat el País i han confirmat a Efe fonts universitàries.

La Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat que ha avaluat el plagi ha notificat aquest divendres a la UB la conclusió de la investigació de la tesi i ha determinat que s'han plagiat quatre pàgines, de manera que ha la UB ha decidit que retira el títol de doctor en Ciències Socials a Marc Guerrero.

Al novembre de 2015, la UB va obrir una investigació per dilucidar un suposat plagi en la tesi doctoral que va elaborar Marc Guerrero, que en aquell moment era dirigent de CDC i exvicepresident del partit Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE Party).

Llavors, l'Escola de Doctorat de la UB va obrir una investigació per un cas de possible plagi en la tesi doctoral de Guerrero, titulada "La identitat a l'actuació exterior subestatal".

La investigació va començar al novembre de 2015, tot i que el denunciant, Jaume Urgell, autor del llibre parcialment plagiat -titulat "Donar protagonisme a Catalunya" -, havia realitzat el seu primer requeriment a la universitat en el mes setembre d'aquell any.

En aquell moment, la UB va admetre un "error intern" i ha reconegut que "hauria d'haver estat més àgil" a l'hora de dirigir la denúncia cap a l'Escola de Doctorat, que s'ocupa d'aquests temes i té un protocol específic sobre aquest tipus de sol·licituds.

Fonts de la UB han reconegut que la situació és "bastant excepcional" i que ara s'haurà de determinar el procediment administratiu per a procedir a la retirada de la tesi.