La tensió entre JxCat i ERC ha anat en augment els últims dies, fins al punt que fonts sobiranistes no descarten que aquesta crisi pugui tenir conseqüències definitives per a l'estabilitat del Govern. Després que dimecres els lletrats del Parlament advertissin JxCat que no comptabilitzarien els vots de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull si no emetien un escrit a la Mesa per designar un membre del seu grup perquè exerceixi temporalment les seves funcions, ahir al matí JxCat, que entenia que no feia falta presentar cap document en aquest sentit, va moure fitxa. El portaveu de JxCat, Albert Batet, va registrar un escrit en el qual comunicava a la Mesa que «continuarà votant en representació» dels quatre diputats afectats, després que el Parlament votés dimarts passat un dictamen que rebutja les suspensions anunciades pel Suprem.

No obstant això, fonts pròximes al president del Parlament, Roger Torrent, van explicar que aquest escrit contenia un «error de base que s'ha d'esmenar», ja que són els mateixos diputats afectats els qui havien de dirigir a la Mesa un document en el qual comuniquessin que Batet o qualsevol altre diputat del seu grup votaria en representació seva.

L'avís de Torrent no va fer variar el posicionament de JxCat: «De moment, no ens movem», van afirmar fonts d'aquest grup, que consideren que l'escrit presentat ahir al matí per Batet ja és «adequat» i no era necessari presentar un altre document amb les firmes dels quatre afectats.

Fonts d'ERC van reconèixer que no els agradava l'escrit presentat per Batet però es van mostrar disposats a permetre una «interpretació àmplia» que doni per bo un document similar amb les firmes individuals de cadascun dels diputats de JxCat suspesos. Pel despatx del president de la Generalitat, Quim Torra, van passar els portaveus de JxCat, Albert Batet i Eduard Pujol, a més d'altres persones de confiança del president, per analitzar la situació.

Rectificació de JxCat

Finalment, però, JxCat va rectificar i va arribar a un acord pel qual els quatre diputats de la formació afectats per la suspensió del Tribunal Suprem presentarien un document indicant a quin diputat deleguen el seu vot, van informar fonts coneixedores.

La decisió és fruit de la reunió que van mantenir tots dos grups en el Parlament amb el president de la Generalitat, Quim Torra; el de la Cambra, Roger Torrent, i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, entre d'altres.

Torrent, en sortir de la reunió i preguntat per possibles avanços sobre com solucionar la situació dels diputats processats per presumpta rebel·lió, va afirmar: «Anem bé». Posteriorment, ambdues formacions es van disculpar pel nou xoc que van protagonitzar ahir al Parlament, que va obligar a ajornar el ple i que van solucionar amb un acord ahir a la tarda, a la vegada que van assegurar que «s'esforçaran» per garantir l'estabilitat del Govern de Quim Torra.

El president del grup d'ERC, Sergi Sabrià, i el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, van comparèixer en roda de premsa per explicar l'acord polític assolit a primera hora d'ahir a la tarda després d'una reunió al màxim nivell en el despatx del president Quim Torra al Parlament.

El pacte consisteix en el fet que JxCat registri quatre documents, un per cadascun dels seus diputats suspesos pel Tribunal Suprem -Carles Puigdemont, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez-, en els quals verifiquen que és vàlid l'escrit que havia registrat ahir el portaveu del grup, Albert Batet, assenyalant que seguiria assumint la delegació dels seus vots.

En aquest escrit, cadascun dels diputats de JxCat afectats per la suspensió decidida pel jutge Pablo Llarena «verifiquen» que aquest document aportat per Batet «expressa» la seva voluntat, i que està d'acord «amb la resolució del ple del 2 d'octubre del 2018». Sabrià va subratllar que, en aquest Debat de Política General, ERC i JxCat comparteixen un executiu que recentment ha presentat un pla de govern «concret i ambiciós», fet pel qual tenen «oportunitats per treballar i per tenir estabilitat». També Pujol va assenyalar que «l'estabilitat del Govern està garantida» perquè les dues forces tenen voluntat «d'esforçar-se per superar la situació d'excepcionalitat» derivada de la «judicialització» del procés sobiranista.

Decisió final

El president del Parlament va posposar l'última sessió del Debat de Política General que havia de celebrar-se ahir a les 12 però que es va anar posposant per la polèmica entre JxCat i ERC sobre com aplicar les suspensions dels diputats.

Fonts parlamentàries van explicar que ho va decidir la Junta de Portaveus a petició d'alguns grups, tenint en compte que encara s'havia de celebrar una reunió de la Mesa i de la Junta per tractar diverses peticions de reconsideració, fet pel qual el ple havia de començar molt tard. Ara la Junta de Portaveus ha d'acordar quan se celebrarà el ple, que podria fer-se el dimarts a la tarda.

Per part seva, la CUP-CC convocarà tota la seva militància els propers dies per valorar de manera «conjunta» els fets i «prendre decisions».