El president del Parlament, Roger Torrent, ha donat avui per bona la fórmula pactada per JxCat i ERC per a la votació dels diputats processats, malgrat les reticències que han expressat els lletrats de la Cambra catalana i l'oposició de Ciutadans i PSC.

A la reunió de la Mesa del Parlament d'aquesta tarda, la majoria de quatre membres JxCat i ERC en aquest òrgan, inclòs Roger Torrent, ha validat l'acord entre les dues formacions independentistes, mentre que els representants de Ciutadans i PSC han anunciat que presentaran una petició de reconsideració.

Aquestes peticions hauran de ser valorades en una altra reunió de la Mesa aviat, cosa que endarrerirà més l'inici del ple, que inicialment havia de començar a les 12:00 hores i que aquesta tarda s'havia convocat per a les 19:00 hores.

En tot cas, fonts de l'entorn del president del Parlament han indicat que manté la voluntat que el ple se celebri avui, encara que acabi tard, però fonts parlamentàries no descarten que hagi d'ajornar-se fins demà.

Les mateixes fonts han indicat que els escrits que han presentat finalment JxCat, malgrat no ser iguals que els que va presentar ERC, compleixen amb els requisits que demanava Torrent, qui, asseguren, no està inquiet per eventuals conseqüències judicials per fer aquest pas, tenint en compte que la seva antecessora, Carme Forcadell, està en presó preventiva.

El president del Parlament considera que aquesta solució compleix amb la seva voluntat de preservar els drets dels diputats afectats per la suspensió del jutge del Suprem Pablo Llarena, garantir l'efectivitat de les votacions i no alterar les majories resultants de les eleccions del 21-D.

Fonts de l'oposició han confirmat que els lletrats del Parlament consideren que l'acord entre JxCat i ERC no soluciona els errors dels quealsja havien alertat aquest matí, encara que des de l'entorn de Torrent han puntualitzat que només han expressat "reticències".

Les cúpules de JxCat i ERC han arribat aquesta tarda a un acord per desencallar el vot delegat dels diputats suspesos pel Tribunal Suprem, després de la reunió al més alt nivell que s'ha celebrat al despatx del president Quim Torra al Parlament.

L'acord passa perquè els quatre diputats de JxCat afectats -Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull- registrin un escrit individual en el qual avalin el document que al seu torn ha presentat aquest matí el portaveu del seu grup, Albert Batet, anunciant que "continuarà votant en representació" seva i invocant la delegació de vot que ja exercien des de la primavera.