El president català, Quim Torra, va advertir al president del Govern, Pedro Sánchez, que si no presenta abans d'un mes una proposta per a «un referèndum pactat, vinculant i reconegut internacionalment», l'independentisme «no podrà garantir-li cap tipus d'estabilitat al Congrés».

Durant la seva intervenció davant el ple en l'arrencada del debat de política general al Parlament, Torra va dir que «la paciència de Catalunya no és infinita i el marge de Pedro Sánchez s'ha acabat», per això ahir va enviar al cap de l'Executiu central una carta demanant-li una reunió «com més aviat millor» per «negociar».

En aquest sentit, va reptar el president espanyol a prendre «compromisos concrets i valents» i a deixar les «amenaces i les vaguetats», i va subratllar que si no ofereix «abans de novembre» una proposta sobre «com vol facilitar l'exercici d'autodeterminació», l'independentisme «no podrà garantir-li cap tipus d'estabilitat al Congrés dels Diputats».

«Oferim negociació a l'Estat, i a la comunitat internacional directament una mediació, per si la proposta d'un referèndum pactat, vinculant i reconegut internacionalment obre la via de solució a la gravíssima crisi actual», va afirmar.

Però, al mateix temps, va recalcar que no vol «tornar a escoltar Sánchez parlar de diàleg si no s'exerceix i tampoc si no es concreta amb claredat». El president català va lamentar que Sánchez l'hagi acusat de «posar en risc la normalització política animant els radicals a assetjar a les institucions democràtiques»: «Vull recordar-li -va respondre Torra- que qui posa en risc la normalització política és el seu Govern mantenint presos polítics i exiliats i impedint el dret d'autodeterminació de Catalunya. Doncs prou!».

Per al mandatari català, el govern de Catalunya ha estat «molt pacient amb el tripartit del 155» i «més pacient del que exigia la ciutadania que fa un any va defensar la democràcia».

De fet, va considerar que l'Estat i la seva «deriva autoritària i repressiva» són els «màxims responsables de la tensió als carrers», per això va opinar que «a tots ens interessa resoldre un conflicte polític que no s'hauria d'haver produït mai en aquests termes de presó i exili, persecució judicial i violència policial».

«Qui es pensi que tot això ens farà retrocedir és que no coneix la determinació i la força que ens fa saber que sempre estarem al costat de la democràcia, la llibertat i la pau», va dir.

D'una altra banda, Torra va instar el president del Govern a retirar les impugnacions davant el Tribunal Constitucional sobre lleis socials catalanes -la gran majoria interposades per l'anterior Executiu del PP- i va avisar que, si no ho fa, començarà el procés per tornar a aprovar aquestes normatives al Parlament.

Va recalcar a Sánchez que «la solució no és un nou Estatut» i va recordar així l'experiència de l'anterior reforma estatutària i l'« apoyaré» que va pronunciar al seu moment a Catalunya l'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero.

Punt de «no retorn»

En aquest sentit, va deixar clar que no renunciarà «mai al mandat de l'1-O»: «El dret a l'autodeterminació no em pertany a mi, sinó al poble i és un dret inalienable que té».

Torra també va advertir ahir que una sentència condemnatòria del cas del procés serà «un punt d'inflexió i sense retorn», i va considerar que, amb un veredicte així, «l'Estat estarà legitimant davant del món el dret de Catalunya a l'autodeterminació».

La ministra portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá, va afirmar que l'Executiu «no accepta ultimàtums i manté la seva determinació de continuar per la via del diàleg» a Catalunya, i va demanar al president de la Generalitat, Quim Torra, «distensió i calma».

En roda de premsa al Palau de la Moncloa, Celaá va respondre així a l'advertència del president de la Generalitat, Quim Torra, qui va avisar al president del Govern central, Pedro Sánchez, que si no presenta abans d'un mes una proposta per a un referèndum, l'independentisme «no podrà garantir-li cap tipus d'estabilitat al Congrés». El president de la Generalitat no ha d'esperar al mes de novembre per conèixer la nostra resposta, l'hi donem ara mateix, i és: «Autogovern i no independència, convivència i no independència», va dir Celaá.

La portaveu de l'Executiu va posar èmfasi a dir que el Govern central «ha de garantir» la convivència i els drets de tots els catalans, nacionalistes i no nacionalistes, i li va recordar que en el referèndum de l'1-O de l'any passat «es va posar en evidència la fractura de la societat catalana», i que «l'obligació de tots» és ajudar a tancar «les ferides obertes».

«Hi ha molts interessos que pretenen aguditzar el conflicte», va dir Celaá, que va subratllar com a portaveu del Govern que «les decisions desmesurades en el passat no poden condicionar de cap manera el futur» i que les sortides dialogades que «exigeix» Europa «són les úniques desitjables en una societat avançada i democràtica». El president de la Generalitat, va continuar, coneix la posició del Govern espanyol perquè l'hi va transmetre el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, i és «la mateixa posició manifestada pels catalans quan han estat cridats a les urnes».

«No volen la independència, reclamen la convivència i això només és possible amb llei i diàleg, que és justament allò que fa el Govern d'Espanya cada dia», va declarar.

ERC coincideix amb Torra

El president del grup d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, va coincidir amb Torra, que «fan falta gestos i no només bones paraules» del Govern del PSOE per avançar en la demanda catalana d'un referèndum d'autodeterminació. El portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, va qualificar ahir el discurs del president de la Generalitat «d'absolutament rupturista», i va advertir a Sánchez, que «no permetran que claudiqui» davant les seves exigències.

El líder del grup PSC-Units, Miquel Iceta, va deixar ahir clar que el Govern de Pedro Sánchez no negociarà la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya, fet pel qual ha aconsellat al president català que «no necessita esperar al novembre» en el seu ultimàtum.

El diputat de Catalunya en Comú Podem Joan Josep Nuet va lamentar que Torra i el seu Executiu no tinguin una «estratègia seriosa» de govern i que cometin «l'error profund» d'apostar pel «tenim pressa» i marcar «un calendari difícilment assumible».

La diputada de la CUP Maria Sirvent va rebutjar que en les manifestacions convocades pels CDRs s'actués de forma violenta i, en canvi, ha criticat les «càrregues absolutament desproporcionades» dels Mossos d'Esquadra.

El líder del PPC, Xavier García Albiol, va exigir la dimissió del president de la Generalitat, al qual va responsabilitzar dels incidents de dilluns davant del Parlament i per ser un «perill» per a la convivència a Catalunya.