El ple del Parlament, que havia de començar a les 12.00 hores, s'està endarrerint sense que de moment se sàpiga quan podrà iniciar-se o si haurà de ser ajornat, davant el xoc de criteris de JxCat i ERC sobre la fórmula perquè els seus diputats suspesos pel Tribunal Suprem puguin delegar el seu vot.

La tensió entre JxCat i ERC ha anat en augment als últims dies, fins al punt que fonts sobiranistes no descarten que aquesta crisi pugui tenir conseqüències definitives per a l'estabilitat del Govern.

Després que ahir els lletrats del Parlament advertissin JxCat que no comptabilitzaran els vots de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull si no emeten un escrit a la Mesa per designar un membre del seu grup perquè exerceixi temporalment les seves funcions, aquest matí JxCat, que entenia que no feia falta presentar cap document en aquest sentit, ha mogut fitxa.

El portaveu de JxCat, Albert Batet, ha registrat un escrit en el qual comunica a la Mesa que "continuarà votant en representació" dels quatre diputats afectats, després que el Parlament votés dimarts passat un dictamen que rebutja les suspensions anunciades pel Suprem.

No obstant això, fonts pròximes a Torrent han explicat que aquest escrit conté un "error de base que s'ha d'esmenar", ja que són els propis diputats afectats els qui han de dirigir a la Mesa un document en el qual comuniquin que Batet o a qualsevol altre diputat del seu grup votarà en representació seva.

L'avís de Torrent no ha fet variar, per ara, el posicionament de JxCat: "De moment, no ens movem", han afirmat fonts d'aquest grup, que consideren que l'escrit presentat aquest matí per Batet ja és "adequat" i no és necessari presentar un altre document amb les firmes dels quatre afectats.

Fonts d'ERC han reconegut que no els agrada l'escrit presentat per Batet però s'han mostrat disposades a permetre una "interpretació àmplia" que doni per bo un document similar amb les firmes individuals de cadascun dels diputats de JxCat suspesos.

Pel despatx del president de la Generalitat, Quim Torra, han passat aquest matí els portaveus de JxCat, Albert Batet i Eduard Pujol, a més d'altres persones de la confiança del president, per analitzar la situació.