JxCat ha presentat un escrit a la Mesa del Parlament en el qual, recordant que el ple de la Cambra "va rebutjar la suspensió" dels diputats processats, comunica que el portaveu del grup, Albert Batet, "continuarà votant" en representació dels parlamentaris afectats.

Després de la petició ahir per part d'ERC i del president del Parlament, Roger Torrent, perquè JxCat comuniqués per escrit una nova petició de delegació de vot dels processats -com els republicans ja van fer amb Oriol Junqueras i Raül Romeva-, JxCat ha optat finalment per aquesta fórmula, que és comunicar per escrit el que defensava ahir: que les delegacions d'abans d'estiu segueixen vigents.

Si el president del Parlament i els lletrats accepten aquesta fórmula es desencallaria el conflicte i JxCat i ERC podrien comptar amb tots els vots quan es reprengui la sessió plenària del Debat de Política General, a les 12 hores.

L'assumpte s'abordarà en una reunió de la Mesa prèvia a l'inici de la sessió plenària, sense que les dues parts del conflicte coincideixin de moment a assenyalar que el problema estigui solucionat.

Si bé les fonts de JxCat consultades consideren que aquest escrit és suficient perquè els vots dels processats siguin comptats, des d'ERC no ho veuen així.

Fonts republicanes subratllen, en aquest sentit, que el nou escrit de JxCat no parla de "designar" a un substitut per exercir les funcions dels processats, com preveu la fórmula que havien pactat les dues principals forces independentistes i que forma part del dictamen aprovat abans d'ahir al Parlament.

L'escrit, de fet, només comunica que el portaveu de JxCat, Albert Batet, "continuarà votant en representació" dels diputats processats i adjunta els documents de les peticions de delegacions de vot que ja van registrar el maig passat els quatre parlamentaris del grup afectats per la suspensió decretada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Es tracta de l'expresident català Carles Puigdemont, fugit a Bèlgica, i els líders sobiranistes presos Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull.