04 de octubre de 2018
04.10.2018

Estrasburg rebutja per «infundades» les queixes d'una organitzadora de l'1-O

El Tribunal d'Estrasburg té pendents 19 demandes relacionades amb la situació política a Catalunya

04.10.2018 | 12:53
Estrasburg rebutja per «infundades» les queixes d'una organitzadora de l'1-O

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha rebutjat avui per "manifestament infundades" les quatre queixes presentades per Montserrat Aumatell i Arnau, sindicada del Col·legi electoral de Tarragona en el referèndum de l'1 d'octubre.

La demandant, resident a Valls (Alt Camp) i nascuda el 1957, va presentar una demanda contra Espanya el passat 29 de novembre en estimar que no va tenir un judici just per no rebre una notificació personal de la multa imposada pel Tribunal Constitucional per exercir aquest càrrec en la consulta independentista.

També es va queixar que va ser multada per un fet que no constitueix delicte, que va ser discriminada per "ser objecte d'una persecució política" i de no tenir dret a un recurs efectiu.

Després de la designació dels membres dels col·legis electorals per a la consulta i "ignorant una providència constitucional", l'Alt Tribunal va suspendre el 13 de setembre la resolució 807/XI del Parlament català que va nomenar els membres de la sindicatura.

Al temps, va notificar personalment amb un requeriment judicial la suspensió a tots els membres dels col·legis electorals, entre ells la demandant, i els va donar 48 hores per explicar-se.

Davant "la falta de resposta i la passivitat dels membres" designats, el Tribunal Constitucional va imposar el 20 de setembre una multa diària de 12.000 euros als components del col·legi electoral central i de 6.000 als dels col·legis territorials.

La decisió, que acabaria en el moment de la renúncia, va ser publicada en el BOE el 22 de setembre i no va ser notificada personalment a la demandant.

En la seva decisió, la Cort europea recorda que, "contràriament a la demandant, els altres membres dels col·legis electorals van interposar un recurs de súplica contra la decisió del Tribunal Constitucional" referent a les multes.

Afegeix que l'absència de notificació personal de la multa "no va impedir a la demandant tenir-ne coneixement i presentar les seves al·legacions al Tribunal Constitucional".

Les restriccions que al·lega "no van suposar cap minva en els seus drets i llibertats que protegeix el Conveni" Europeu de Drets Humans, segons el Tribunal d'Estrasburg.

La decisió afirma que la demandant va ser notificada personalment sobre la suspensió de la resolució 807/XI i que "sabia -o havia de saber- que el seu comportament podria comportar la imposició de multes així com processos penals".

Constata la Cort europea que, després de la dimissió de la demandant, el Tribunal Constitucional va aixecar la multa, per la qual cosa "no va patir cap perjudici econòmic efectiu".

Respecte a la suposada discriminació, la decisió la considera infundada, en no haver presentat Aumatell dos casos suposadament iguals amb diferent tractament, el que hauria pogut suposar un tracte discriminatori. EFE

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook