La primera part del Debat de Política General, que va concloure ahir amb les intervencions de tots els grups, va accentuar les diferències estratègiques amb què JxCat, ERC i la CUP van arribar a aquest ple del Parlament. Ara està per veure si afectaran la segona fase del Debat, en què els grups han de presentar propostes de resolució perquè el ple les sotmeti a votació.

El primer a fer aflorar aquesta distància des del faristol va ser el líder de la CUP, Carles Riera, que va criticatr la falta de compromís del Govern de Torra amb el projecte independentista: «Aquest poble guanyarà la independència amb vostès o contra vosaltres». «Entre el moviment republicà i l'autodeterminació hi ha un embut. Entre l'1-O i la ruptura amb l'Estat hi ha una barrera. I aquest embut i aquesta barrera són vostès», segons el diputat 'cupaire', que va concloure que la Generalitat enganya a la gent.

En el seu torn de rèplica, Torra va mostrar la seva preocupació pel discurs de la CUP i li va reclamar tornar a teixir una estratègia unitària: «Quan et impugnen de cap a peus tot el que has dit, es fa difícil contestar», va lamentar .

La discrepàncies entre ERC i JxCat no es van reflectir a l'hemicicle, sinó fora, on han xocat per dues qüestions: la primera, pel contingut de l'ultimàtum de Torra a Sánchez, i el segon, per com aplicar el dictamen que va aprovar aquest dimarts la Cambra sobre els diputats suspesos.

Membres d'ERC van mostrar les reticències al termini d'un mes que va donar Torra a Sánchez per pactar un referèndum d'independència a canvi de no retirar-li el suport al Congrés, com Gabriel Rufián: «Els ultimàtums els carrega el diable».

El diputat d'ERC al Parlament Gerard Gómez del Moral també va explicar que el seu partit no coneixia «en concret» que el termini per negociar aquest referèndum finalitzaria al novembre, tot i que va assegurar que no suposa un problema per a ells.

D'altra banda, fonts del Govern van assegurar que el vicepresident del Govern i número tres d'ERC, Pere Aragonès, coneixia perfectament el contingut del discurs i lamenten que hagi generat polèmica.

Les mateixes fonts assenyalen que va ser el mateix Aragonès qui va proposar incloure 'novembre' mentre que el termini que volia assenyalar Torra era «més immediat», i que el vicepresident va participar en la formulació de la part del discurs que parla de retirar l'estabilitat a Sánchez.

Un altre punt d'enfrontament entre els dos grups que donen suport al Govern és l'aplicació del dictamen que dimarts va aprovar el Parlament sobre els diputats suspesos, ja que ERC considera que JxCat està incomplint una part del pacte.

JxCat va anunciar que no té previst aplicar per ara el punt 'b' del dictamen, que estableix que els diputats suspesos pel Suprem designaran un substitut perquè exerceixi temporalment els seus drets com el de votar (ERC sí que ha designat substitut).

Fonts de JxCat al·leguen que el dictamen també tenia un punt 'a' que establia el rebuig a la suspensió del Suprem, per la qual cosa conclouen que no tenen per què designar un substitut i que els diputats suspesos pot seguir votant per delegació.

Fonts d'ERC interpreten que aquesta decisió torna a posar en risc el president del Parlament, Roger Torrent, ja que si JxCat no designa substituts per als seus diputats suspesos podria esdevenir un desafiament al Tribunal Suprem i s'obriria la porta a què s'impugnen votacions al Parlament.

Els vots no es comptabilitzaran

Fonts parlamentàries asseguren que, si els quatre diputats de JxCat suspesos (Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull) no designen substitut, els seus vots podrien no comptabilitzar, i això posaria en risc la majoria independentista.

Altres fonts parlamentàries asseguren que els lletrats de la Cambra ja han advertit a la Mesa que «no es comptabilitzaran els vots» d'aquells que no hagin registrat un document designant un substitut.