La jornada d'ahir va estar marcada per un fort accent reivindicatiu a les comarques gironines agafant la seva capital com a epicentre. Des de primera hora del matí -a les sis- els primers membres del Comitè de Defensa de la República (CDR) ja havien quedat a la plaça 1 d'Octubre per portar a terme un acte de «desobediència» del qual fins aquell moment no havia transcendit res.

Tot apuntava que aquesta vegada l'acció es faria a la mateixa ciutat de Girona i, efectivament, mitja hora després, les vies del tren d'alta velocitat (TAV) quedaven tallades per centenars de persones que reclamaven el dret a l'autodeterminació. Els esforços dels efectius de seguretat i els pocs Mossos que hi havia a l'estació no van ser suficients per aturar el grup de persones que va irrompre amb força, trencant la porta que comunicava amb les andanes i portava a les escales mecàniques a crits de «1 d'octubre, ni oblit, ni perdó», «Jo també vaig tallar les vies» o bé «Els carrers seran sempre nostres».

Un cop acomodats a l'andana, entre aplaudiments, van aturar el tren que havia de sortir a tres quarts de set, i també els quatre següents, ja que l'acció es va allargar durant pràcticament tres hores. Per tal que els viatgers poguessin seguir els seus trajectes, la companyia va anar recol·locant els afectats en altres trens de mitjana distància i regionals. Alguns d'ells mostraven obertament la seva desaprovació, ja que deien que no havien pogut anar a la feina, a la universitat o agafar el transport pertinent amb la intenció d'iniciar algun viatge. D'altres s'ho miraven amb certa comprensió i asseguraven que «tothom té dret a manifestar-se i que podien agafar el següent transport».

Paral·lelament, els agents dels Mossos d'Esquadra van bloquejar els accessos a l'estació amb la intenció d'impedir que més gent se sumés a la convocatòria. A mesura que anava passant al matí s'havia anat formant un segon grup de manifestant a fora i per tal que no accedissin també a les vies els Mossos van tapar la porta amb una furgoneta i van anar gestionant la sortida de la gent per la porta lateral. Va ser en aquest punt on -segons el CDR de Figueres- un dels manifestants va patir una «agressió» per part d'un dels vigilant de seguretat, el qual apareix en un vídeo donant-li una puntada de peu.

Tot i que en un primer moment podia semblar que la intenció del CDR -que va sortir voluntàriament de l'estació- era agrupar-se amb la resta de gent de fora i tornar a entrar, finalment davant de la forta presència policial i la impossibilitat de fer-ho per l'entrada més gran es va desconvocar la primera actuació per encadenar-ne una segona, aquesta vegada a la delegació de la Generalitat a Girona sota diferents lemes com «Som el poble tenim el poder» i «El poble mana, el govern obeeix».

Objectiu: la bandera

Malgrat que inicialment no estava previst entrar, agrupats davant de l'edifici els assistents van començar a reclamar a viva veu que es retirés la bandera espanyola i, com que no ho van aconseguir, van decidir entrar-hi per la força. En aquesta ocasió, l'objectiu dels manifestants era clar, treure la bandera espanyola que onejava a la façana de l'edifici i fins a la qual només es podia arribar accedint per dins i pujant fins al balcó del tercer pis. Així doncs, els manifestants van entrar en grup a les dependències de la Generalitat, on van protagonitzar un lleu estira-i-arronsa amb els agents dels Mossos d'Esquadra i els membres de seguretat, que van intentar impedir el seu accés. Durant l'ocupació es van viure alguns moments de tensió en els quals hi va haver empentes i cops.

Finalment el CDR va poder pujar fins al pis superior i des d'allà va despenjar la bandera espanyola i va penjar en el seu lloc una estelada. La rojigualda va ser llençada a terra i entre aplaudiments i crits d'independència va ser trepitjada per alguns dels assistents. Els manifestants també van cridar consignes a favor de la república i van acabar l'actuació cantant Els Segadors. Un cop acabada la segona actuació es van despertar una sèrie d'hipòtesis sobre el que s'havia de fer a continuació, però finalment el grup va optar per esperar una hora i ajuntar-se a la concentració que hi havia convocada a les 12 del migdia.

Tant al tall de les vies del tren com a l'acció reivindicativa de la Generalitat, alguns membres del CDR van ser especialment crítics amb la cobertura d'alguns mitjans de comunicació com per exemple Antena 3 o TVE, cridant consignes com «premsa espanyola, manipuladora» i xiulant cada vegada que aquests es disposaven a realitzar una connexió en directe.

L'actuació dels CDRs a la seu de la Generalitat va ser aplaudida telemàticament per l'Assemblea de Treballadors/res per a la Defensa de les Institucions Catalanes del departament de Territori i Sostenibilitat, que van fer un tuit assegurant que els manifestants havien fet «el que ells no s'havien atrevit».