L'ex-primer ministre francès i candidat a l'alcaldia de Barcelona, Manuel Valls, va pronunciar ahir un breu discurs de comiat en la sessió de control al Govern a l'Assemblea Nacional, on va rebre el reconeixement a la seva feina per França del primer ministre, Édouard Philippe. «Vull agrair al meu país, França. Un país únic que dona la possibilitat a algú nascut a l'estranger de ser diputat, alcalde, ministre i primer ministre», va exposar Valls a la Cambra Baixa.

Valls, que va rebre els aplaudiments de la majoria parlamentària macronista La República En Marxa (LREM) i les esbroncades del grup d'esquerra La França Insubmisa, va voler reivindicar la «tan criticada» i al mateix temps «indispensable» democràcia, on va aprendre l'«escolta, l'elegància i la tolerància». Després d'un agraïment als diputats, als treballadors de l'Assemblea Nacional i als seus electors, que li van permetre ser diputat, va opinar que el Parlament «és el cor on batega la democràcia».

Els valors de la República són «un missatge etern de França al món i a Europa (...). Ho vaig defensar aquí i aniré a defensar-ho a una altra ciutat», es va comprometre el polític gal, per concloure que ell com a «barceloní, francès, europeu, republicà», agraeix a França i «no l'oblidarà mai».

Valls (Barcelona, 1962) serà candidat a l'alcaldia d'aquesta ciutat en els comicis locals de maig del 2019 al capdavant d'una plataforma que ell desitja «ciutadana i transversal». Ahir va afirmar que pretén entrar en el consistori com a regidor encara que no guanyi les eleccions municipals de maig, i passi el que passi no tornarà a França. Valls va afegir que dona per acabada la seva carrera política a França: «És un capítol que es tanca».