El president de la Generalitat, Quim Torra, ha llançat avui un ultimàtum d'un mes al Govern de Pedro Sánchez perquè proposi un referèndum d'autodeterminació per a Catalunya, ja que d'altra manera l'independentisme li retirarà el seu suport a les Corts, però l'Executiu ja l'ha rebutjat.

Després que en el seu discurs d'aquesta tarda en la primera jornada del Debat de Política General, que se celebra entre avui i dijous al Parlament, Torra hagi amenaçat de deixar caure el Govern espanyol si abans de novembre no ha ofert una proposta de referèndum, la ministra portaveu del Govern, Isabel Celaá, ha comparegut per tallar d'arrel qualsevol especulació al respecte.

"El president de la Generalitat no ha d'esperar al mes de novembre per conèixer la nostra resposta, l'hi donem ara mateix, i és autogovern i no independència, convivència i no independència", ha plantejat.

Segons Celaá, l'Executiu "no accepta ultimàtums i manté la seva determinació de continuar per la via del diàleg" a Catalunya, per això ha demanat al president "distensió i calma".

Prèviament, des del Parlament, Torra ha advertit que "la paciència dels catalans no és infinita, el marge del president Pedro Sánchez s'ha acabat", i s'ha mostrat irritat amb un missatge de Sánchez a Twitter, en el qual l'instava a "complir les seves responsabilitats i no posar en risc la normalització política encoratjant radicals al setge de les institucions" catalanes.

Segons Torra, "qui posa en risc la normalització política és el seu Govern, mantenint els presos polítics i els exiliats i impedint el dret a l'autodeterminació dels catalans".

Torra ha emplaçat Sánchez a assumir "compromisos concrets i valents" i ha afegit: "Ja n'hi ha prou d'amenaces i vaguetats".

Avui mateix, ha dit, dirigirà una carta a Sánchez per proposar-li una reunió "el més aviat possible" i ha advertit que no vol "tornar a sentir parlar de diàleg si no s'exerceix i si no es concreta amb claredat".

"Si no hi ha aquesta proposta per exercir l'autodeterminació de manera pactada, vinculant i reconeguda internacionalment a sobre de la taula abans de novembre, l'independentisme no podrà garantir cap tipus d'estabilitat al Congrés dels Diputats a Pedro Sánchez", ha plantejat.

A més, Torra ha advertit que una sentència condemnatòria a "presos i exiliats" seria "un punt d'inflexió i sense retorn", per això, amb un veredicte així, "l'Estat estarà legitimant davant el món el dret de Catalunya a l'autodeterminació".

D'una altra banda, després dels incidents registrats ahir en el primer aniversari de l'1-O, quan manifestants sobiranistes es van enfrontar als Mossos d'Esquadra i van intentar entrar per la força al Parlament, ha dit que són uns "fets aïllats", encara que ha advertit que el "camí" cap a la independència "no és aquest", sinó just una mobilització "radicalment no violenta".

El conseller d'Interior, Miquel Buch, compareixerà pròximament a petició pròpia al Parlament per parlar sobre els incidents.

En el seu discurs, Torra ha fet un balanç "desolador" de l'impacte de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, període en el qual segons el seu parer es va donar un "tracte indigne" a la Generalitat.

A l'espera que demà sigui el torn del debat directe entre Torra i els líders parlamentaris catalans, avui el portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha qualificat el discurs del president d'"absolutament rupturista" i ha advertit Sánchez que "no permetran que claudiqui" davant les seves exigències.

També el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha estat contundent davant l'ultimàtum de Torra: "Podríem donar-lo per tancat demà. Torra sap perfectament que no haurà negociació per a un referèndum d'autodeterminació. No sé per a què li fa falta esperar a novembre".

La diputada del PP Andrea Levy ha considerat "ingènua, ineficaç i feble" la resposta de Celaá i ha afirmat que "el destí d'Espanya no pot estar en mans del xantatge" de Torra, que "amenaça" amb liquidar la legislatura si el Govern "no es plega" a les seves condicions, pel que ha demanat a Sánchez que convoqui eleccions i aplic l'article 155 de la Constitució a Catalunya.

De la seva banda, el diputat de Catalunya en Comú Podem Joan Josep Nuet ha detectat "desconcert" en el Govern i ha recriminat a Torra les seves "presses" amb l'ultimàtum a Sánchez.