Els diferents sindicats de Mossos d'Esquadra van manifestar ahir el malestar pel dispositiu en la commemoració de l'1-O, principalment pels esdeveniments al Parlament, però també pels fets d'aquest dissabte a Barcelona.

En un comunicat, SAP-FEPOL va condemnar tot tipus de violència i va defensar l'actuació de la policia així com va mostrar el seu suport a tots els agents. En una mateixa línia es va pronunciar USPAC, que assegura que els efectius es van veure «desbordats i amenaçats» i que van posar «en risc la seva vida i la seva integritat física» en haver utilitzat agents de seguretat ciutadana com a efectius d'ordre públic davant els atacats de grups radicals «esperonats per interessos polítics i partidistes».

El Sindicat de Policies de Catalunya (SPC) va posar en dubte la previsió d'efectius per al dispositiu de la commemoració de l'1-O i va alertar que Barcelona s'està deixant sense efectius de Seguretat Ciutadana, amb el «greu risc» que suposa per a la seva integritat i ciutadania. En un comunicat, l'SPC va demanar la dimissió del conseller, Miquel Buch, «pel bé de la integritat dels companys» i el va qualificar «d'irresponsable». El Sindicat dels Mossos d'Esquadra (SME) va demanar explicacions d'aquesta «manca de previsió» a través d'una piulada a Twitter, i van destacar que els agents estaven «desbordats».

En el mateix missatge, l'SME va qualificar el succés de «lamentable, inadmissible, irresponsable», i va voler donar el seu suport als companys. Les diferents organitzacions han coincidit a condemnar qualsevol forma de violència i a criticar una «instrumentalització» del cos dels Mossos d'Esquadra. Des de SAP, es considera que s'està convertint en habitual «posar en el punt de mira» el cos dels mossos.

Per això, exigeixen respecte als agents i a la seva feina. Els sindicats van fer aquests comunitats després dels esdeveniments d'aquest dilluns però també van fer referència als incidents d'aquest dissabte. SAP-FEPOL va qualificar «d'irresponsables» els organitzadors de la marxa de la JUSAPOL per escollir Barcelona com a centre per reclamar equiparació salarial.

«Instrumentalització»

La Unió Sindical de la Policia Autonòmica de Catalunya (USPAC) va manifestar el seu malestar davant el que consideren una «instrumentalització» per part del Govern del cos de Mossos d'Esquadra per justificar les seves accions amb vista a determinats grups i col·lectius independentistes.

El sindicat CSIF va demanar ahir la dimissió «immediata» del president de la Generalitat, Quim Torra, i de la cúpula del Departament d'Interior pels incidents d'ahir a la nit en considerar que «estan jugant amb la integritat física i psicològica dels seus policies».

Investigació d'ofici

El síndic de Greuges, Rafael Ribó, va obrir ahir una investigació d'ofici sobre els fets ocorreguts ahir a la nit davant el Parlament i davant la possibilitat que hi hagués una planificació «insuficient» de l'operatiu dels Mossos d'Esquadra.

Dilluns a la nit, agents dels Mossos d'Esquadra de seguretat ciutadana, no especialitzats en antiavalots, van haver d'intervenir davant centenars de manifestants que van aconseguir arribar a la porta del Parlament, on van obligar a replegar-se els agents, que van haver de demanar reforços. Aquesta manifestació va culminar una jornada d'accions de protesta, que van incloure talls de vies de tren, autopistes i accessos a centres logístics, amb motiu del primer aniversari de l'1-O. El Síndic va condemnar «tota forma de violència, des del respecte a les manifestacions reivindicatives dels ciutadans».