El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha advertit avui al president de la Generalitat, Quim Torra, que els "ultimàtum els carrega el diable" i ha deixat clar que en nom dels diputats d'ERC a la cambra baixa pot parlar únicament "el grup parlamentari d'ERC a Madrid".

En declaracions al Congrés, Rufián no ha volgut avançar si el seu grup retirarà el suport al Govern del PSOE, com va amenaçar ahir Torra al Parlament, i ha assegurat que aquesta decisió "depèn de Sánchez".

"Donarem suport a qualsevol iniciativa social que estigui per millorar la vida de la gent, però si li fiquen 20 anys de presó a Junqueras, què fem?", s'ha preguntat.

Per a Rufián, si Pedro Sánchez "no mou fitxa" llavors "Catalunya li passarà per damunt" com li va succeir, segons el seu parer, a Mariano Rajoy en la moció de censura.

En tot cas i dirigint-se a Quim Torra, el portaveu d'ERC ha insistit que les decisions que pugui adoptar ERC al Congrés sobre el seu suport a l'Executiu de Sánchez les adoptarà el propi grup parlamentari.

"Sí que m'agradaria dir, i ho dic amb afecte i respecte, que pel grup parlamentari d'ERC a Madrid parla només el grup parlamentari d'ERC a Madrid", ha alertat.

Des del PDeCAT, el diputat Feliu Guillaumes ha negat que Quim Torra llancés ahir un "ultimàtum" al Govern central i ha justificat les seves paraules en l'escalada verbal entre els dos governs.

"Torra, en coherència amb unes declaracions dures, va fer unes declaracions dures i van ser contestades per altres declaracions dures. Així no anem enlloc", ha lamentat.