El Govern de l'Estat va reconèixer ahir que el president de la Generalitat, Quim Torra, va encoratjar durant l'aniversari de l'1-O els CDRs a seguir pressionant en favor d'una Catalunya independent i va explicar que si aquest dilluns va evitar culpar Torra del comportament violent dels radicals va ser perquè volia «donar-li una oportunitat a la prudència».

La confessió la va fer la ministra d'Educació, Formació Professional i portaveu de l'Executiu espanyol, Isabel Celaá, en els Esmorzars Informatius d'Europa Press, en què va precisar que els successos més greus es van produir de nit, hores després que el secretari d'Organització del PSOE i ministre de Foment, José Luis Ábalos, no interpretés l'encoratjament de Torra als CDRs com una crida a la violència o a la desobediència. La fiscal general de l'Estat, María José Segarra, va explicar que la Fiscalia valorarà els incidents violents ocorreguts durant l'aniversari del referèndum il·legal de l'1 d'octubre i va advertir que actuarà «amb la contundència deguda» si és necessari. Segarra va fer aquestes declaracions durant l'acte d'obertura de l'any judicial militar, que ha estat presidit pel president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes.

Artadi desvincula els fets

La portaveu i consellera de la Presidència de la Generalitat, Elsa Artadi, va desvincular els incidents que van tenir lloc durant les manifestacions per l'aniversari de l'1-O de les paraules del president del Govern, Quim Torra, en què encoratjava els CDRs, i va assegurar que el Govern, els partits i les entitats sobiranistes aposten pel pacifisme en les reivindicacions. En una entrevista aquest dimarts a TV3 recollida per Europa Press, va assenyalar: «No crec que actuessin pel que va dir el president Torra», qui en un acte al matí va expressar als CDRs que feien bé de pressionar els polítics. «Una cosa és pressionar i l'altra, ser violent», una actitud que ni Torra ni els mateixos CDRs avalen i que respon a una minoria que desvirtua el discurs independentista i no ajuda, va opinar. La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, considera que escenes com les que es van viure ahir als carrers de Barcelona són fruit de la «indignació col·lectiva» de part de l'independentisme.

Rebuig de González

L'expresident del Govern Felipe González es va preguntar si el diàleg amb els independentistes condueix a alguna cosa quan només els interessa parlar de l'autodeterminació «sí o sí» i de la destrucció de la integritat territorial d'Espanya. La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va culpar el president de la Generalitat, Quim Torra, dels «atacs» a la democràcia i al Parlament, tant fora com dins la cambra, i va reiterar que el seu partit presentarà una querella criminal contra els membres sobiranistes de la Mesa.