Unes 5.000 persones, segons la Policia Municipal, es van manifestar ahir a la tarda a Girona per denunciar la «violència de l’estat espanyol» durant l’1-O. Els assistents es van concentrar a la plaça 1 d’Octubre a les set de la tarda i van continuar la marxa per la Gran Via Jaume I fins a la comissaria de la Policia Nacional, a Pedret. Allà, van cridar consignes com «fora les forces d’ocupació» o «els Mossos també són forces d’ocupació», en referència als efectius d’aquest cos que van acordonar l’edifici. A tocar de la línia policial, van col·locar diverses caixes, llibres i urnes simulant un «mur contra la violència». Durant els parlaments, van reclamar fer efectiva la República i van animar els assistents a participar a la mobilització d’avui a la tarda i a la concentració convocada pels CDR a les sis del matí.

Un dia abans de l’1-O, Girona va tornar a sortir ahir al carrer. Centenars i centenars es van anar concentrant a la plaça 1 d’Octubre, responent a la crida de la Plataforma 1-O, per denunciar «la violència de l’estat espanyol» el dia del referèndum i sota el lema «no oblidem, no perdonem». A la concentració hi van participar grups de percussió, els gegants de Girona i diverses entitats de la ciutat. Poc després de les set de la tarda, els assistents van sortir de la plaça per enfilar la Gran Via Jaume I amb una capçalera amb dues pancartes: «República Catalana» i «Que se’n vagin».

Els participants van cridar durant tot el camí consignes com «1 d’octubre, ni oblit ni perdó», «els carrers seran sempre nostres», «fem efectiva la república», «vam votar, vam guanyar» o «ni un pas enrere». Un cop a la comissaria de la Policia Nacional, al barri de Pedret, els assistents van cridar «fora les forces d’ocupació» i van reclamar que es retirés la bandera espanyola. També van criticar el cordó que els Mossos d’Esquadra van fer per evitar que s’acostessin a l’edifici. «Els Mossos també són forces d’ocupació», van cridar.

Caixes, urnes i llibres

Durant la concentració es van viure alguns moments de tensió quan un dels manifestants va voler superar el cordó o quan uns altres van llençar avions de paper contra la policia i van increpar els agents, tot i que no es va registrar cap incident. Els concentrats també van col·locar diverses caixes, urnes i llibres a tocar del cordó policial per simbolitzar un «mur contra la violència» i hi van enganxar una fotografia de la Policia Nacional amb la frase «que se’n vagin».