La manifestació convocada ahir a la tarda a Barcelona per l'ANC i altres entitats sobiranistes per reivindicar el compliment del «mandat» de l'1-O un any després del referèndum unilateral d'independència va acabar amb diversos disturbis, entre ells un intent d'assalt al Parlament per part de centenars de radicals que es van quedar al lloc un cop va finalitzar la marxa, només unes hores després que el president català, Quim Torra, els animés a «pressionar». Paral·lelament, centenars de manifestants s'havien desviat cap a la comissaria de la Policia Nacional de Via Laietana, contra la qual van llançar objectes abans que els Mossos d'Esquadra els desallotgessin amb càrrega inclosa. A l'hora de tancar aquesta edició, la tensió s'havia traslladat al Parc de la Ciutadella, on desenes de radicals van cremar contenidors, mentre que a la zona d'Arc del Triomf estaven intentant construir barricades. La líder de Ciutadans Inés Arrimadas va denunciar a Twitter que va haver de sortir del Parlament escortada «per un fort cordó policial» per la presència d'una manifestació «dels comandos separatistes» que l'increpaven i insultaven.

Les reaccions a aquests incidents de darrera hora no es van fer esperar. Així, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va assegurar que els qui van encaputxats i els que usen la violència «no són de l'1-O», mentre que el president del Parlament, Roger Torrent, va valorar que els disturbis no «ajuden» el soberanisme, sinó que el perjudiquen.

Per part seva, els presidents del Partit Popular, Pablo Casado, i de Ciutadans, Albert Rivera, van coincidir a censurar la passivitat del Govern de Pedro Sánchez davant els incidents i li van reclamar la urgent convocatòria d'eleccions generals.

La marxa de la tarda, en la qual van participar diversos membres del Govern, va discórrer des de la plaça Catalunya fins al Parlament, on els manifestants van ser rebuts pel president de la Generalitat i Roger Torrent. A la capçalera, diversos ciutadans van portar urnes utilitzades en la jornada de l'1-O, que van ser lliurades a Torra i Torrent com a símbol del «mandat» de l'1 d'octubre que reclamen complir, i darrere d'ells se situava una pancarta amb el lema «1-O, ni oblit ni perdó».

Els manifestants van avançar entre nombroses banderes estelades i una gran pancarta amb el lema -en anglès- «L'autodeterminació és un dret humà». També es van sentir crits demanant la «dimissió» de Torra i del conseller d'Interior, Miquel Buch, de qui la CUP i els Comitès de Defensa de la República (CDR) van exigir la destitució. En arribar al Parc de la Ciutadella el gruix de la marxa, els manifestants que portaven urnes dels municipis on hi va haver càrregues policials van anar dipositant en una altra urna gegant els missatges escrits que havien deixat ciutadans al seu interior. Quan Torra i Torrent van sortir del Parlament per acostar-se a l'escenari instal·lat davant de la façana, una part dels manifestants els va xiular, entre crits de «Buch dimissió».