Arriba a judici el conegut com a «cas Nadia» gairebé dos anys després de destapar-se la suposada estafa dels pares de Nadia Nerea -d'ara 13 anys- en els donatius per al tractament mèdic de la seva filla. L'Audiència de Lleida jutja a partir d'avui per un delicte d'estafa Fernando Blanco i Margarita Garau, la parella acusada de quedar-se 1,1 milió d'euros en donatius que van recaptar a través d'una campanya solidària, fingint que els fons eren per tractar la seva filla Nadia d'una malaltia rara.

La Fiscalia demana una condemna de sis anys de presó per a cada un dels dos membres de la parella, als quals el jutge va retirar al desembre del 2016 la custòdia de la menor, en destapar-se l'estafa que presumptament havien perpetrat a través de l'Associació Nadia Nerea que van crear per recaptar els donatius.

Fernando Blanco arribarà a l'Audiència de Lleida des de la presó en què està ingressat des de la seva detenció, al desembre del 2016, mentre que la seva dona està en llibertat provisional per ordre del jutge, que després del seu arrest li va impedir fer-se càrrec de la menor.

El ministeri públic acusa la parella d'haver estafat presumptament durant set anys més d'un centenar de persones que van fer donatius als comptes que van obrir el 2009, després de crear l'Associació Nadia Nerea per a la Tricotiodistròfia i Malalties Minoritàries de les Balears.

Entre els anys 2010 i 2012, manté el ministeri públic, els pares de la menor van recórrer nombrosos platós de televisió amb la seva filla per demanar fons amb els quals pagar els costosos tractaments mèdics i intervencions quirúrgiques als Estats Units que la nena requeria per curar-se, assegurant que corria un risc imminent de mort.

Les proves practicades van confirmar que la menor pateix tricotiodistròfia, una malaltia d'origen genètic que consisteix en alteracions cutànies, oftalmològiques i trastorn del desenvolupament del llenguatge, però van descartar que aquesta malaltia suposi un risc per a la seva vida.

Segons va concloure el jutge instructor, dels 1.111.317 euros recaptats a través de l'Associació -als quals se sumen els donatius en metàl·lic que centenars de persones van dipositar en guardioles instal·lades a col·legis o van lliurar en subhastes-, la parella només va destinar a despeses mèdiques de la nena un total de 2.707 euros.

El gruix dels diners recollits, sosté la Fiscalia, el van destinar «al seu propi enriquiment personal, costejant el seu alt nivell de vida i la compra d'articles de luxe», ja que des de l'any 2007 no han tingut cap activitat laboral ni consta que la botiga de vins que van obrir -i les quotes de lloguer de la qual es pagaven amb els donatius- generés prou beneficis.

En l'escorcoll de l'habitatge dels acusats, els agents van confiscar diners en efectiu i una col·lecció de rellotges valorada en 60.000 euros, així com d'altres articles de luxe.

A més de la pena de presó, el ministeri públic sol·licita que els acusats siguin condemnats a pagar 9.720 euros de multa i a tornar als donants els diners que van recaptar a través de l'associació.