JxCat i ERC han acordat traslladar a la comissió de l'Estatut del Diputat la suspensió dels diputats afectats per la interlocutòria del jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Així ho han explicat en roda de premsa conjunta el president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident primer, Josep Costa, aquest dimarts.

Torrent i Costa no han entrat en gaires detalls, ni en la posició que tindran els seus grups ni en quin sentit es podria encarar el dictamen que es votarà finalment al ple, segons preveu l'article 25 del reglament del Parlament. La intenció és que la comissió de l'Estatut del Diputat "instrumentalitzi la solució" davant de la "interferència" que veuen en la interlocutòria del Suprem, tot plegat per garantir que sigui una solució per a tots els afectats, que cap diputat hagi de renunciar a l'acta, que es preservi la majoria i els resultats del 21-D i que "s'asseguri l'efectivitat dels acords presos".

Torrent i Costa han argumentat també la via de l'article 25 del reglament per "autonomia parlamentària" davant del Suprem. La comissió de l'Estatut del Diputat s'hauria de reunir "molt aviat".

Torrent ha parlat aquest dimarts d'"acord polític" entre JxCat i ERC davant d'una "interlocutòria injusta" del Suprem. Després de "treballar intensament" des que es va suspendre el darrer ple del juliol, la decisió de traslladar-ho en comissió i elevar la decisió final al ple recull "el millor de totes les propostes" dels independentistes.

Al seu entendre, doncs, es compleixen per ara tres premisses "irrenunciables": que "cap diputat hagi de renunciar a l'acte, que no es pot alterar les majories parlamentàries del 21-D, i que s'asseguri l'efectivitat dels acords presos". Tampoc volien renunciar a "l'autonomia del Parlament".

Tant Torrent com Costa s'han aferrat així a l'article 25 del reglament del Parlament per dirimir sobre la suspensió. "És la capacitat i autonomia de la cambra per autoregular-se", ha afegit Torrent. El proper pas ara és que es constitueixi la comissió de l'Estatut del Diputat i que es reuneixi els propers dies, amb la mirada posada des de fa dies al debat de política general que arrencarà dimarts vinent al Parlament.

La comissió haurà d'elaborar un dictamen -"cada grup podrà fer l'aportació que cregui oportuna"- que votarà el ple. "Els 135 diputats són els que han de decidir sobre els drets dels altres, la suspensió eventual, i no un tribunal o un jutge; serà el ple qui decidirà aquesta qüestió", ha afegit Costa en una roda de premsa conjunta en qualificar la interlocutòria de Llarena d"d'intent de vulneració i interferència".

Costa i Torrent, però, no han volgut "avançar-se" més enllà de l'acord en la "metodologia". De fet, han deixat en mans dels grups parlamentaris el sentit del vot i la posició que tindran en esbossar al dictamen. Tampoc han entrat al detall de com es votarà -"el que no passarà és que el Parlament pugui funcionar normalment" ja que hi ha set diputats empresonats i a l'estranger, ha insistit Costa.