Centenars de persones es van concentrar davant la Conselleria d´Economia ahir al vespre, per commemorar els fets del 20 de setembre de 2017. L´independentisme va secundar la mobilització de l´ANC i Òmnium sota el lema «No ens aturarem!», un any després dels escorcolls a diverses conselleries del Govern i l´intent d´entrar a la seu de la CUP. Els manifestants van reclamar l´alliberament dels «presos polítics», especialment de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

La justícia va apuntar l´any passat l´expresident de l´ANC i el líder d´Òmnium com els incitadors de les concentracions del 20-S davant d´Economia -amb unes 40.000 persones, segons la Guàrdia Urbana- i, per tant, els causants que s´impedís que la secretària judicial i la Guàrdia Civil -en l´operació Anubis- poguessin fer amb normalitat els escorcolls i detencions a la recerca de material i informació sobre l´organització de l´1-O. La gent va rebre el president del Govern, Quim Torra, a la cruïlla entre Gran Via i Rambla Catalunya amb crits de «ni un pas enrere», en referència al Govern.

A la concentració -a la qual hi van assistir els tinents d´alcaldia de l´Ajuntament de Barcelona Gerardo Pisarello i Jaume Asens- hi van predominar les estelades i pancartes que reclamaven l´alliberament dels «presos polítics» i els «exiliats». Els crits de «llibertat», «independència» i «fora la justícia espanyola» van ser els predominants durant la mobilització. L´acte va començar poc després de dos quarts de vuit del vespre amb els missatges d´àudio dels dos «Jordis», previs al seu empresonament. Tot seguit, Paula Vall va interpretar la cançó Que tinguem sort de Lluís Llach. Just després, a l´escenari es va projectar un vídeo de diverses personalitats com ara la portaveu del Govern, Elsa Artadi; el vicepresident, Pere Aragonès; els mateixos Llach i Asens; i l´exdiputada de la CUP Mireia Boya.

L´actor Pep Planas va conduir l´acte des de l´escenari, que també va tenir paraules per a tots els presos i «exiliats», mencions que van arrencar una vegada més el clam de «llibertat» entre els concentrats. Tot seguit es va projectar un nou vídeo amb imatges de Sànchez i Cuixart, just abans que l´exparlamentari cupaire David Fernàndez i la cuinera Ada Parellada llegissin una carta dels «Jordis», escrita des de la presó de Lledoners. Al text van assegurar que veuen l´absolució com l´única sentència «justa» i demanen ajuda per explicar que no hi ha cap delicte. En un dels moments més emocionants del vespre, els concentrats van esclatar a cridar «llibertat» i «independència».

El president de la Generalitat, Quim Torra, va enviar l´agraïment a l´expresident de l´Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez i al president d´Omnium, Jordi Cuixart. En concret, va assegurar que «els Jordis haurien de ser en l´acte de celebració del primer aniversari que els catalans van sortir al carrer a defensar les institucions». «Estem amb ells. El que ha passat amb els Jordis és una indecència més del que hem hagut de suportar durant aquest any», va denunciar.

L´expresident Carles Puigdemont va fer una crida als catalans a «plantar-se» davant la «repressió i l´autoritarisme» i a estar «mobilitzats i decidits» per «defensar al carrer les llibertats fonamentals», però «mantenint la serenitat i el compromís de la no-violència».