21 de setembre de 2018
21.09.2018

Torra exigeix la dimissió de Lesmes pels correus de jutges crítics amb el procés

El president català parlarà amb Sánchez per demanar-li una actuació «contundent». Cs diu que són «converses entre demòcrates preocupats»

21.09.2018 | 06:30
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant una declaració institucional.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va exigir ahir la dimissió del president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, pels correus de jutges crítics amb el procés sobiranista, i parlarà amb el president del Govern, Pedro Sánchez, per demanar-li una actuació «contundent». En una declaració institucional des del Palau de la Generalitat, Torra va sortir al pas de les informacions publicades inicialment pels mitjans digitals eldiario.es i El Món, segons les quals membres de la magistratura, en correus corporatius al voltant de l'1-O, comparaven la situació a Catalunya amb el nazisme i es mostraven crítics cap als responsables del Govern.

Torra va reclamar ahir «obrir una investigació per determinar els autors dels missatges i identificar en quins procediments judicials han participat» i va instar la Fiscalia General de l'Estat a «iniciar una investigació per depurar les responsabilitats penals que puguin tenir els autors dels missatges». Segons Torra, «les converses entre alguns jutges publicades en un fòrum del CGPJ atempten contra els principis més bàsics» que han d'inspirar la justícia i constitueixen «uns fets d'una gravetat extraordinària que demostren l'absència dindependència d'un ampli sector del poder judicial espanyol». A més d'exigir la «dimissió immediata» de Lesmes, Torra va explicar que parlarà amb Pedro Sánchez per demanar-li «una actuació immediata i contundent, i que sassumeixin totes les responsabilitats que calgui assumir per aquest assumpte».

Al fil d'això, la vicepresidenta del PDeCAT, Míriam Nogueras, va anunciar que contactarà amb «tots» els partits espanyols per proposar-los celebrar una «cimera» sobre Catalunya. Des del Parlament, el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, va sol·licitar la compareixença del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, per aquests «xats de taverna» amb «tics franquistes».

En canvi, el portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, va considerar que els correus són «converses entre demòcrates preocupats per l'incompliment» de la Constitució i les lleis i les va emmarcar dins de la llibertat d'expressió. En la mateixa línia, l'Associació Professional de la Magistratura considera que els correus electrònics no suposen cap risc per a les garanties dels implicats en el cas, que estan «blindades».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook