La consellera de Salut, Alba Vergés, va assenyalar ahir que la despesa sanitària a Catalunya batrà un rècord històric el 2018 i ascendirà fins als 10.420,7 milions d'euros, si bé aquesta quantitat no servirà per revertir totes les retallades que es van fer durant la crisi econòmica.

La consellera va fer pública aquesta xifra durant la que previsiblement serà la seva última compareixença a la Comissió de Salut el Parlament abans de donar a llum. Encara que va reconèixer que encara queda camí per caminar, Vergés va assegurar que ja s'ha començat amb la reversió de les retallades, que ha augurat que «el 2019 o 2020» seran cosa del passat.

En aquest sentit, va lamentar l'«infrafinançament crònic» que pateix la Generalitat, que va destacar que destina un 40% del seu pressupost al Departament de Salut. «Quan parlem de finançament, és penós», va criticar Vergés, que va defensar que hi ha un «salt» entre els pressupostos que podria aprovar si Catalunya gestionés tots els seus ingressos i el que poden aplicar amb les normes espanyoles.