Sense acord. La cimera de JxCat, ERC, el president de Parlament, Roger Torrent, amb els diputats presos a Lledoners va fracassar, ja que va acabar sense acord sobre l'aplicació de la suspensió dels diputats, dictada pel jutge del Suprem Pablo Llarena. Els diferents actors van constatar que l'entesa no arribaria ahir i es van emplaçar a continuar negociant els propers dies. JxCat, amb contacte permanent amb Waterloo -on resideix el seu líder, Carles Puigdemont-, manté que ni els diputats implicats no poden restar suspesos ni es poden substituir temporalment, i molt menys l'expresident del Govern. De la seva banda, ERC vol aplicar la mateixa mesura a tots els implicats, sense excepcions, encara que aquesta passi per una suspensió temporal. L'intent d'acord no es va consumar ahir, però diferents fonts consultades dels dos grups parlamentaris confien en que arribi abans del ple de debat de política general, programat pels dies 2, 3 i 4 d'octubre.

Un sector de JxCat és partidari d'anar a eleccions si no es desbloqueja la situació en un termini imminent. Des del Govern, però, no contemplen pas aquesta possibilitat. Diverses veus de les formacions parlamentàries que presideixen Jordi Sànchez i Sergi Sabrià es mostren optimistes de cara a arribar a una entesa final, si bé reconeixen que hi ha encara força punts de vista contraposats i allunyats. També des de la presidència del Parlament confien en un acord sobre l'aplicació de la suspensió dels diputats que mantingui la majoria independentista a la cambra.

Els diputats implicats i a la presó són Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull (JxCat), i Oriol Junqueras i Raül Romeva (ERC). També ho són el propi Puigdemont i el republicà Toni Comín, actualment a Waterloo (Bèlgica), i en contacte permanent amb les direccions de les formacions independentistes. El líder de JxCat va dir ahir mateix que són els ciutadans els qui poden demanar-li deixar l'escó, però es va mostrar confiat que el Parlament el «protegirà». I és que tant JxCat com també la CUP-CC aposten perquè sigui el ple qui voti la suspensió dels diputats, amb l'esperança que es tombi. Aquesta votació arribaria després d'un dictamen de la comissió de l'Estatut dels Diputats.

D'altra banda, Junqueras i Romeva han recorregut al Tribunal Constitucional la suspensió com a diputats dictada per Llarena, i han reclamat que s'aturi cautelarment. La defensa ha sol·licitat al tribunal que tramiti el recurs d'empara de forma urgent per «evitar danys irreparables».