18 de setembre de 2018
18.09.2018
Morellàs- Les Illes

Fan una jornada per simbolitzar el retorn dels "exiliats" des de França pels camins recorreguts el 1939

'Camins de Tornada' també reivindica l'existència de "polítics exiliats" de Catalunya

18.09.2018 | 09:41
Un dels trams del camí

Diverses persones vinculades a entitats i associacions han decidit organitzar una jornada el proper 22 de setembre per simbolitzar el retorn dels "exiliats" des de França pels mateixos camins que van utilitzar l'any 1939. La iniciativa rep el nom de 'Camins de Tornada' i també busca reivindicar l'existència de "polítics exiliats" a Catalunya. El recorregut, que també es farà des d'Andorra i la Vall d'Aran, s'iniciarà pels volts de dos quarts de dotze del migdia a la localitat francesa de Les Illes i durant una hora i trenta minuts els assistents passaran pels mateixos llocs per on milers de persones van marxar amb la fi de la Guerra Civil de camí a l'exili però en el sentit invers fins a La Vajol (Alt Empordà). "Es tracta d'un homenatge a aquells que es van veure forçats a fer-ho ", assegura un dels organitzadors, Carles Garsaball.

Milers de persones van protagonitzar un èxode massiu l'any 1939 fugint de la dictadura. Els exiliats van marxar passant per diversos municipis de l'Alt Empordà o el Pertús. Ara, un grup de persones vinculades al món associatiu i cultural de la zona ha decidit retre'ls homenatge simbolitzant el camí de tornada de "tots aquells republicans que es van veure obligats a emprendre aquesta ruta".

"Fa temps que estem preocupats per la situació de la Catalunya del Sud i ens preguntàvem on son els republicans espanyols i d'arreu i la resposta és que, malauradament, o estan morts o exiliats", afirma Garsaball.

El proper dia 22 tornaran a fer aquests camins però en sentit "nord-sud". "De tornada cap a casa perquè la nova República pugui acollir a tots els republicans que ho vulguin". La iniciativa també vol reivindicar els actuals "polítics exiliats". Per això, diversos dirigents com el mateix Carles Puigdemont o l'exconseller Lluís Puig han difós vídeos a través de les xarxes socials fent una crida a participar a la jornada.

"La història es torna a repetir i, malauradament, tenim exiliats i aquí (a la Catalunya Nord) tenim molta conscienciació perquè molta gent es va quedar a viure aquí", remarca Garsaball.

La caminada s'iniciarà pels volts de dos quarts de dotze del migdia a Morellàs-Les Illes, tot i que també es farà des d'Andorra i la Vall d'Aran. El punt de trobada serà l'Hostal dels Trabucaires, un punt simbòlic, des d'on els participants recorreran durant una hora i mitja un els camins de l'exili, passant pel Coll de Lli fins arribar a La Vajol, on podran dinar.

El organitzadors asseguren que es tracta d'una ruta senzilla perquè tothom qui vulgui pugui participar-hi amb l'objectiu de "restaurar la dignitat d'aquells que ho van sacrificar tot per defensar els seus ideals".

L'alcalde de Morellás-Les Illes, André Bordaneil, assegura que quan els van plantejar la iniciativa van decidir donar-li suport sense pensar-s'ho. "A la Catalunya Nord som molt sensibles, hi ha molts alcaldes d'aquí que, sense prendre posició ni parlar d'independència, no podem suportar que hi hagi presos polítics", insisteix.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook