Milers de persones es van concentrar al llarg de l'avinguda Diagonal de Barcelona per participar en la gran «onada sonora» planificada per l'ANC per la Diada de l'11 de Setembre, amb la finalitat de reivindicar la «república catalana», la llibertat dels «presos polítics» i el retorn dels «exiliats».

Un any més, amb motiu de la Diada, el món sobiranista va ­exhibir múscul amb una altra mobilització multitudinària, que en aquesta ocasió creua la ciutat de Barcelona a través d'una Diagonal plena de banderes estelades, llaços grocs i samarretes «fluor» de color corall patrocinades per l'ANC.

L'acció programada per l'ANC per a aquest any va consistir a generar una gran «onada sonora» al llarg de la Diagonal, comptant amb la sincronització dels assistents a la mobilització.

A les 17 hores tocades, seguint les indicacions de l'actor Toni Albà des d'un escenari, els manifestants van guardar tres minuts silenci, encara que alterat per alguns crits a favor de la independència, i, exactament, a les 17.14 hores es va llançar un coet l'esclat del qual va marcar l'inici de l'acció.

Les persones (prop d´un milió segons la Guàrdia Urbana) concentrades en el tram 37, a l'altura del carrer Castillejos, van iniciar aleshores «l'onada sonora», fent sentir la seva veu, una cridòria reivindicativa que va avançar de forma un pèl caòtica i discontínua per la Diagonal, fins al Palau de Pedralbes.

Allà hi havia instal·lat un mur metafòric, en al·lusió als obstacles per superar fins a culminar l'objectiu de la «independència», que va anar caient tros a tros pel simbòlic clam de la gent.

Els crits «d'Independència», «Llibertat presos polítics», «Ni un pas enrere» o «Aquí comença la nostra independència» van ser corejats pels assistents al llarg dels trams de l'avinguda. En un dels extrems de la mobilització, on es va instal·lar l'escenari per als parlaments, s'hi van concentrar representants polítics de les forces sobiranistes: JxCat, PDeCAT, ERC, la CUP, Demòcrates i també els comuns.

El president de la Generalitat, Quim Torra, i els consellers del seu Govern també es van sumar a la marxa d´ahir, que pretén ser el tret de sortida d'un seguit de mobilitzacions del sobiranisme per a aquesta tardor amb la finalitat de reclamar la llibertat dels presos i el retorn dels «exiliats».

A la fila 0 d'autoritats i personalitats, a l'altura del Palau de Pedralbes, es trobaven també familiars dels dirigents independentistes en presó preventiva o a l'estranger, encausats per l'1-O.

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, va exigir ahir al Govern que no «malbarati» la feina feta pel moviment independentista «dient ara que l'1-O no era un referèndum» i li va demanar que es prepari per a un nou «embat democràtic» a l'Estat.Paluzie va intervenir ahir des de l'escenari de la manifestació independentista organitzada al llarg de l'avinguda Diagonal de Barcelona, en què també van intervenir el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i el president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Cervera, entre d'altres.

La líder sobiranista va subratllar que el sobiranisme no ha estat vençut per la «repressió» de l'Estat i que en aquests moments afronta l'objectiu de la independència amb «més responsabilitat, fortalesa i determinació que mai», perquè, va dir, «som més conscients de les dificultats d'aconseguir aquesta cimera, però també de la necessitat imperiosa d'aconseguir-ho».Paluzie es va dirigir al Govern per demanar-li que no «malbarati» el que va realitzar el moviment sobiranista «dient ara que l'1-O no era un referèndum», i va afegir: «No volem que ens envieu de nou on estàvem; no estem al 2012 -quan es parlava d'una consulta acordada- ni encara menys al 2006 -època de l'Estatut».

Òmnium vol «sentit d´Estat»

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, es va mostrar visiblement satisfet del desenvolupament de la mobilització impulsada per les entitats en aquesta Diada. Al seu discurs, però, es va dirigir als polítics independentistes per demanar-los «sentit d'estat; unitat, que no vol dir uniformitat; rigor; fermesa i que la determinació demostrada a la Diagonal es transformi en acció política». «No ens podem fallar. Potser no serà ràpid, ni fàcil, però treballarem sense descans des de la radicalitat democràtica i amb la no violència més militant», va afegir.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va respondre a la demanda de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, que des de l'escenari de la manifestació independentista per la Diada d´ahir va demanar al Govern que es prepari per un «embat» i que no implori permisos «que no arribaran mai». En un contacte amb la premsa després de la mobilització, Torra va secundar la petició de les entitats: «Mauri i Paluzie tenen tot el dret del món d'exigir-nos als polítics que anem fins al final» i va dir que la marxa per la independència és imperable.