L'exconseller d'Interior de la Generalitat, Joaquim Forn, afirma que "sempre m'he manifestat a favor del diàleg i del consens", i veu amb bons ulls crear les "condicions favorables" sobre un acostament de posicions amb el govern espanyol. Tot i així assegura que "seria un error molt gran" que l'executiu de Sánchez impedís el referèndum i, enlloc d'això, obrís la possibilitat de votar un nou estatut amb més finançament, inversions i garantir l'ús del català. Són algunes de les respostes de l'entrevista feta amb qüestionari que publica aquest diumenge el diari 'La Vanguardia', junt amb extractes del dietari 'Escrits de presó', que estarà a les llibreries a partir del 20 de setembre i que relata en primera persona des del moment en què es va decretar el seu ingrés a presó, el passat 2 de novembre. El diari 'Ara' publica també un avançament editorial en què Forn reviu el trasllat "infernal" a dependències penitenciàries des de l'Audiència, el seguiment de les eleccions del 21-D mentre estava a Estremera, la relació amb els seus companys i la notícia que seran traslladats a Catalunya.

En l'entrevista que publica 'La Vanguardia', Joaquim Forn indica que no sap a quines "solucions polítiques" es refereix en aquests moments Pedro Sánchez, tot i que apunta que "no pot obviar una gran majoria de catalans que són favorables al dret de decidir". Després del resultat de les eleccions del 21 de desembre, que qualifica "d'extraordinàriament bons", l'exconseller apunta que "ara els hem de gestionar bé". "Continuar avançant, intentant ampliar la majoria parlamentària i social". També defensa la legitimitat de Torra com a president de la Generalitat i apunta que "el que ens fa perdre seriositat i ens allunya dels ciutadans és no complir els programes electorals i de Govern". "Per què el president Torra ha de tenir menys legitimitat que Rajoy o Sánchez? Quan ells parlen representen el sentiment de tots els espanyols?," s'ha preguntat, insistint novament en "construir majoria al Parlament" i "ampliar la base social". "Però no té cap sentit renunciar als objectius pragmàtics", alerta.

Preguntat sobre quina sentència espera, Forn és contundent: "Absolutòria". "No hem comès cap delicte", declara, recordant que el Codi Penal no tipifica l'organització d'una consulta "i mai hem fet servir ni hem avalat la violència" lamentant que la situació de presó preventiva des de fa gairebé 11 mesos "respon més a una voluntat d'escarment que al desig d'impartir justícia", apunta.

'Escrits de Presó'

El diari 'Ara' publica aquest diumenge extractes d''Escrits de Presó', el dietari que Forn va començar a escriure amb el seu ingrés a la presó d'Estremera i que, editat per Enciclopèdia, estarà a les llibreries el pròxim 20 de setembre. Uns fragments que avança també 'La Vanguardia' i que relaten alguns dels dies clau d'aquests gairebé 11 mesos. En el text, l'exconseller d'Interior reconeix haver tingut "por" d'entrar a la presó, "i ara ja hi soc". Un fet que admet que li costa d'entendre "potser perquè de tota la vida m'han dit que sóc un 'bon tio'". També relata la relació amb els seus companys i també amb altres interns del centre penitenciari els quals, en un moment del seu relat explica que "comencen a comprendre que el nostre és un cas ben particular, fora de tota lògica", quan el passat 4 de desembre s'assabenta que el jutge el manté a la presó. "Jo era a la sala de televisió i ha estat com un cop de maça. Com si el jutge m'hagués pegat al cap directament", recorda.

Joaquim Forn també titlla "d'infernals" els trasllats fins a l'Audiència i de tornada a Estremera. "Tant en Rull com jo hem agafat una marejada bestial", explica el dia 1 de desembre, recordant com estar estar un cubicle petit d'una furgoneta, sense vistes a l'exterior i amb una llum tènue, on els ocupants havien d'estar emmanillats. "Hem acabat fets una sopa", comenta, recordant la sensació de "suor freda" que el va acompanyar durant el trajecte.

Un altre dia que es destaca en el dietari és el del 23 de març, dia de la compareixença davant del jutge Llarena de Turull, Forcadell, Bassa, Romeva, Rull i Marta Rovira. La secretària general d'ERC finalment no compareix i anuncia que ha marxat a Ginebra. "Respecto la seva decisió", assegura Forn. "Però alhora és evident que això no ens ajuda gaire als que som a la presó: abona la possibilitat als que som a la presó: del risc de fuga, com si tinguéssim la intenció de convertir l'exili en el terreny de joc de la política catalana", sentencia.

El darrer extracte que avança l'Ara' és del 28 de juny, quan se l'informa que se'l trasllada a una presó catalana. Diu que aquest fet "no canvia la situació d'injustícia que patim i que hem patit durant mesos". "Si algú pensa que amb el nostre trasllat la nostra gent ho oblidarà tot sobtadament, es resignarà i donarà per bona la nostra situació, crec que s'equivoca de mig a mig", considera. "Tenim el dret al trasllat i l'exercirem, com és lògic, però la lluita per la llibertat, la justícia i per tenir un judici just ha de seguir sent la nostra principal reivindicació", conclou no sense abans escriure que, per indicació de la seva esposa, Laura Masvidal, comença d'immediat a redactar la instància per ingressar a la presó de Lledoners.