El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que instrueix l'anomenat cas del 3% sobre el presumpte finançament irregular de Convergència, va citar a declarar per a avui els representants legals d'aquest partit i del PDeCAT, en estar les dues formacions imputades com a persones jurídiques en aquesta causa. En la providència de citació, el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 va convocar, a partir de les deu del matí, una «persona representant especialment designada a aquest efecte» pels dos partits, «acompanyada d'advocat».

Convergència i PDeCAT, aquest últim com a continuador del primer, estan investigats com a persones jurídiques per presumptes delictes de tràfic d'influències, suborn i blanqueig de capitals per una activitat delictiva que, segons destacava el jutge a l'acte d'imputació, es va mantenir durant 11 anys.

El magistrat explicava que alts càrrecs de Convergència haurien posat en marxa una estructura per finançar il·legalment el partit, en forma encoberta mitjançant «donacions» a fundacions lligades a aquesta formació, CatDem i Fòrum Barcelona, en connivència amb empresaris i altres càrrecs de caràcter polític, alterant tot tipus de concursos públics, amb la finalitat de «dirigir» els mateixos cap a empreses que, per part seva, col·laboraven amb «donacions» al partit.

Els pagaments, afirmava De la Mata, s'obtenien per les fundacions i, per tant, per Convergència, de vegades com a contraprestació per l'adjudicació de contractes d'obra pública o de serveis, amb «vulneració dels principis de legalitat, igualtat i transparència i altres simplement per aconseguir millorar les expectatives de ser beneficiaris finals d'aquests contractes».

Segons l'acte, la suma total de licitacions compromeses puja a 218.759.664 euros; l'import de les adjudicacions definitives arriba a 168.706.262 euros, als quals cal afegir els modificats de projectes (1.777.626 euros) i les pròrrogues (4.539.755 euros), és a dir, aproximadament 175 milions d'euros. Pel que fa a les donacions irregulars lligades a aquestes adjudicacions, superen el milió d'euros.

I és que, segons el jutge, Convergència no tenia un sistema o fins i tot un simple protocol de control intern que garantís l'adequada intervenció i comptabilització de tots els actes i documents dels quals es derivessin drets i obligacions de contingut econòmic que pogués ser sotmès a verificació i informe.

L'operativa investigada, afirma De la Mata, ha estat mantinguda en el temps sistemàticament i roman inalterable, amb independència dels relleus que es puguin produir en les persones integrants d'aquestes estructures. Com a prova, destaca que els canvis al'estructura del partit no van suposar en cap cas un cessament en la comissió dels fets investigats, suposant únicament una modificació en la identitat de les persones que van participar en els mateixos. I així, situa el PDeCAT com un simple continuador de Convergència per poder eludir les conseqüències penals que pogués implicar el finançament il·legal.