Catalunya figura en el tercer lloc per la cua, només per davant de les Canàries i la Comunitat Valenciana, en un informe sobre les comunitats amb la pitjor atenció sanitària pública, elaborat per la Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública, realitzat amb dades dels tres últims anys.

En una roda de premsa, el portaveu de la Federació, Marciano Sánchez Bayle, va assenyalar la «cridanera» situació de Catalunya que es troba en els últims llocs malgrat tenir un PIB «relativament alt», cosa que va artibuir a la política de la Generalitat que, segons el seu parer, ha postergat la sanitat per «dedicar-se a d'altres coses». Respecte a Canàries i la Comunitat Valenciana que estan en els dos últims llocs des de fa nou anys, Sánchez Bayle va considerar que «la desinversió i l'elevat grau de privatització» han provocat aquesta «situació crítica».

Per contra, el País Basc, Navarra i Aragó són les comunitats amb els millors serveis sanitaris i es mantenen en els tres primers llocs el 2018, igual que des de fa cinc anys amb canvis en les posicions relatives.

Segons Sánchez Bayle, encara que en els últims tres anys s'han produït increments pressupostaris, «ni de lluny s'ha recuperat la situació prèvia» d'abans de la crisi i va subratllar l'«agressió continuada» als serveis sanitaris des del 2009. A més de la demora en la llistes d'espera, l'informe, que avalua els sistemes sanitaris autonòmics, també atén d'altres indicadors com la despesa per càpita, llits i quiròfans per 1.000 habitants, professionals, urgències ateses en hospitals, despesa farmacèutica i privatització sanitària.